De ce să nu mai ocolești desertul? 6 motive
Desertul este blamat în cadrul dietelor, dar nu are numai efecte negative. Află de ce nu trebuie să te simți vinovată când mănânci o prăjitură cu ciocolată.
Deși de cele mai multe ori îl vei regăsi pe „lista neagră” a meniurilor axate pe eliminarea kilogramelor în plus, specialiștii nu consideră desertul un element nociv. Chiar dacă ar fi ideal să mânânci numai proteine, grăsimi sănătoase și fibre cum ai putea uita de prăjiturile aromate? Și nici nu trebuie să faci acest efort de voință pentru că ar putea fi contraproductiv chiar pentru slăbire.
Iată de ce nu ar trebui să ocolești desertul:
1. Poate face parte dintr-un mic dejun sănătos
În urma studiilor realizate la Universitatea din Tel Aviv s-a constatat că un mic dejun de 600 de calorii care cuprinde și o prăjitură, o gogoașă sau o felie de tort reduce poftele alimentare pentru tot restul zilei. Persoanele care mănâncă dulciuri la micul dejun vor rezista tentațiilor hipercalorice și vor avea un apetit mai redus față de persoanele care consumă mese bogate în proteine constituite din carne slabă, ton, albușuri de ou, brânză și lapte. În plus, s-a constatat că persoanele care savurează dulciuri dimineața pot slăbi mai repede și își mențin greutatea, în timp ce kilogramele în plus revin pentru cele care scad foarte mult cantitatea de carbohidrați. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că un consum ridicat de calorii dimineața îți va da energie pentru toată ziua. Deci, dacă aveai nevoie de un motiv pentru a alege clătitele cu sirop de ciocolată la micul dejun nu mai ezita!
2. Reduce tensiunea arterială
Câteva pătrățele de ciocolată consumate zilnic vor scădea riscul de afecțiuni cardiovasculare și hipertensiune. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard s-a observat că ciocolata neagră reduce tensiunea arterială. Motivul principal este cantitatea ridicată de flavonoide din cacao, care acționează ca antioxidanți cu efect antiinflamator și stimulează sistemul imunitar.
3. Te ajută să slăbești
Chiar dacă alegi desertul cu multe calorii, specialiștii consideră că vei putea slăbi fără probleme dacă ești atentă în timp ce-l mănânci. În cadrul studiilor realizate, persoanele care au trebuit să opteze între deserturi hipercalorice, dar au primit indicația de a număra înghițiturile s-au oprit mult mai repede decât de obicei și în niciun caz nu au fost tentate să mai ceară încă o bucată sau o felie de prăjitură. Deci savurează liniștită dulciurile care îți plac. Este esențial să te bucuri de fiecare bucățică pentru a slăbi. Dacă mănânci repede vei tripla cantitatea de zahăr și calorii, așa că relaxează-te și bucură-te de această experiență.
4. Previne accidentele vasculare cerebrale
Ciocolata neagră este ideală pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. În cadrul unui studiu realizat în Suedia s-a constatat că bărbații cu vârste cuprinse înte 45 și 79 de ani care au consumat 3 pătrățele de ciocolată neagră în fiecare zi aveau un risc de accident vascular cerebral cu 20% mai redus față de cei care evitau ciocolata. Alege variantele de ciocolată care au un conținut de cacao de minimum 70% pentru a obține acest beneficiu.
5. Reduce poftele alimentare
Nu este nimic în neregulă cu tine dacă vezi o prăjitură și simți că trebuie neapărat să guști. „Când îți impui reguli stricte și foarte multe restricții nu vei face decât să transformi alimentul interzis în ceva irezistibil, iar excesele ulterioare îți pot pune silueta în pericol. Mai bine concentrează-te pe mărimea porției, ceea ce înseamnă să nu mănânci o bucată foarte mare de tort odată sau 6 prăjiturele. Taie bucata pe care vrei să o mănânci, apoi pune tortul înapoi în frigider”, recomandă dr. Nyree Dradarin, nutriționist.
6. Limitează consumul de zahăr și grăsimi nesănătoase
Prăjiturile pe care le cumperi de la magazin au conservanți, zahăr rafinat, grăsimi hidrogenate sau trans. Dacă alegi să prepari dulciuri chiar la tine acasă vei putea înlocui ingredientele precum untul sau uleiul, vei diminua cantitatea de zahăr și poți adăuga ingrediente sănătoase cum sunt nucile sau semințele. „Prăjiturile făcute acasă te vor ajuta să îți satisfaci pofta de dulce fără să-ți periclitezi sănătatea. Desertul va avea un gust mai bun și nu vei avea niciun motiv să regreți acest răsfăț culinar care îți stimulează creativitatea”, potrvit dr. Rachel Johnson, de la Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii.