Investițiile străine în România susțin evoluția țării pe termen lung
Carieră / 17.12.2018

Nevoia de capital pentru dezvoltarea economică a țării poate fi satisfăcută din câteva surse: bani publici din bugetul României, fonduri europene și investiții autohtone sau străine.

Toate aceste surse sunt importante fiindcă nevoie de investiții și dezvoltare a țării este uriașă. Cu toate că anul acesta investițiile străine au o ușoară descreștere în ultimele luni, exista încă un interes din partea investitorilor străini pe care România trebuie să îl fructifice. 

Consiliul Investitorilor Străini, asociația celor mai importanți investitori străini din România care numără 130 de companii membre care au împreună aproximativ 200.000 de angajați, majoritatea români, militează pentru ca România să prospere, să aibă o viziune, o ambiție, să se dezvolte. 

Au trecut 29 de ani de când România este o țară liberă și de când românii au creat aici, în țara noastră, produse și servicii care au ajuns în întreaga lume și care duc mai departe faima țării. În inginerie, construcții, agricultură, mecanică, robotică, IT - priceperea, îndemânarea și măiestria românilor este apreciată și merită încurajată și în viitor. Pentru ca România să-și poată continua drumul către dezvoltare și bunăstare pentru toți cetățenii ei sunt necesare în continuare multe investiții publice și private. Asigurarea unui mediu propice în care aceste investiții să vină și să producă dezvoltare și locuri de muncă a fost obiectivul Consiliului Investitorilor Străini (FIC) încă de acum 20 de ani. 

Membrii FIC - companii deja prezente în România, au realizat o parte semnificativă a acestor investiții, iar afacerile de succes ale României sunt o carte de vizită excelentă peste hotare. Pe măsură ce România devine mai productivă și mai bogată sunt necesare din ce în ce mai multe investiții pentru a menține acest ritm de creștere. FIC participă activ la acest demers, realizează studii relevante și facilitează dialogul dintre investitori și factorii de decizie, pentru a îmbunătăți continuu climatul de afaceri din România și în consecință stimulând atragerea de noi investiții străine.  

Avem nevoie să continuăm acest proces și de o gândire pe termen lung, ca să evoluăm mai departe, o platformă care să coaguleze resursele și energiile societății în ansamblu.

Prin lansarea proiectul Va Urma (www.vaurma.ro) - o platformă ambițioasă ce își propune ca România să devină a zecea economie a Uniunii Europene până în 2036, Consiliul Investitorilor Străini își dorește exact acest lucru.

Există deja documente strategice, unele chiar sub formă de strategii de țară, deci există interes din tot mai multe zone ale societății – fie că vin dinspre Guvern, fie că vin dinspre mediul de afaceri sau dinspre societatea civilă, și ele confirmă nevoia comună de o viziune sănătoasă pe termen lung.

Va Urma și-a propus să devină o platformă de dialog despre viitorul României adresată cetățenilor, autorităților publice și mediului de afaceri. Scopul platformei este să creeze o ambiție pentru România și a plecat de la întrebarea: România, tu ce vrei să te faci când vei fi mare? Obiectul platformei Va Urma este să informeze cetățenii cu privire la potențialul României și la oportunitățile/responsabilitățile lor și să atragă implicarea cetățenilor.

În 2016, România era a șaptea țară din Uniunea Europeană ca populație și suprafață și doar a 17-a economie, conform valorii nominale a PIB-ului, de 160 miliarde de euro. În 1996, aceasta a pornit de la un PIB de doar 29 de miliarde de euro, iar până în 2016 el a crescut de 5,5 ori. Membrii FIC cred că dacă toți românii, atât cei din țară cât și cei din diaspora, îi vor atribui României același țel, în următorii 20 de ani vom reuși să devenim a 10-a economie a UE. 

Există trei elemente esențiale prin care acest obiectiv poate fi atins: infrastructură, oameni, eficiență. 

Infrastructură: cadrul în care putem reuși

Oameni: resursele necesare pentru a reuși

Eficiență: modul în care vom reuși

Schimbarea trebuie să o facem noi. Fiecare dintre noi. Consiliul Investitorilor Străini consideră că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri și mediul academic să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie. 

Printre factorii determinanți în decizia investitorilor străini de a investii se regăsesc:


Predictibilitatea mediului de afaceri:

Mediul economic și social - caracterizat prin stabilitatea prețurilor, deficitul public, gradul de îndatorare, cursul de schimb real și gradul de competitivitate pe piețele externe, stabilitatea politică (inclusiv riscul politic) dar și gradul de libertate economică;

Calitatea instituțiilor – concretizată în nivelul scăzut al corupției, eficiența guvernamentală, birocrație, predictibilitatea legislativă, politica în domeniul concurenței sau reforma instituțiilor financiare;

Legislația și povara fiscală –claritatea și stabilitatea reglementărilor în materie fiscală, nivelul fiscalității, consumul guvernamental;

Gradul de dezvoltare al economiei – măsurat prin nivelul și evoluția PIB/locuitor, nivelul de industrializare, intensitatea economiei creative, gradul de inovare, distanța tehnologică, investițiile în cercetare-dezvoltare;

Gradul de dezvoltare al infrastructurii de transport și comunicații;

Dimensiunea pieței – măsurată prin numărul locuitorilor, raportul dintre populația urbană și cea rurală, dar și prin dimensiunea veniturilor și puterea de cumpărare a populației;

Piața muncii – dimensiunea și nivelul de educație al populației ocupate, nivelul salarizării, nivelul șomajului, raportul muncă/capital, productivitatea muncii;

Investițiile străine în România au fost de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Valoarea cea mai ridicată a investițiilor a fost atinsă în preajma aderării României la UE când aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrași din fonduri europene, reprezentând o resursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării.


Companiile străine angajează 1.3 milioane de oameni, aproximativ 25% din forța de muncă din zona privată. Cam tot atâția oameni lucrează în sistemul public.  Companiile străine au avut un rol important în aplicarea unor modele de creștere a veniturilor salariale generând o competiție sănătoasă pentru cei care își căutau un loc de muncă. Salariul mediu net într-o companie străină era în 2017 de 3100 lei în comparație cu 2300 de lei media pe țară, conform INS. Cei peste 1 milion de angajați ai companiilor străine au avut cu siguranță un rol de jucat în creșterea nivelului de bunăstare a multor familii din România. 

Mai multe informații despre investițiile străine în România găsiți pe 
https://ww
w.fic.ro/investitiile-straine-din-romania

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro