Cafea de ghinde. Ce beneficii are și cum să o prepari
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.03.2021

Cafeaua de ghinde poate fi un substitut sănătos pentru cafea. Nu conține cofeină și are numeroase beneficii pentru sănătate. Află cum să faci cafea de ghinde.

Toate nucile au calități care le fac excelente pentru sănătate. Și ghindele se încadrează în această categorie, deși nu sunt în prezent la fel de cunoscute și folosite precum alte nuci. În trecut, însă, ghindele făceau parte din alimentația de bază a oamenilor. Ghindele au intrat din de curând în atenția cercetătorilor, în special pentru că sunt o sursă ecologică și sustenabilă de nutrienți.

Ce beneficii are cafeaua de ghinde?


Ghindele conțin o cantitate mare de proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, dar și vitamine și minerale așa cum sunt calciul, fosforul, potasiul și niacina
”, declară medicului nutriționist Wayne Askew, profesor emerit în cadrul Universității Utah din Statele Unite. „Sunt un exemplu de alimente care pot fi consumate în sălbăticie, fiind o sursă bună și sigură de energie și proteine (în comparație cu ciupercile, de exemplu)”, spune specialistul, care este fost instructor de nutriție în sălbăticie.

Citește și: Cum să-ți faci smoothie detoxifiant cu probiotice


Unele studii au descoperit că ghindele erau un aliment de bază în dieta vânătorilor-culegătorilor din Paleolitic datorită conținutului ridicat de calorii, fiind în același timp o sursă bună de vitamina C, magneziu și calciu. Ghindele au fost un substitut alimentar și în timpul crizei de alimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cum să faci cafea de ghinde


Ghindele sunt ușor de găsit, fiind fructele stejarului, un copac care crește adesea în parcuri și păduri. Culege ghindele căzute, care au un aspect lucios și curat, fără urme de mucegai sau găuri provocate de viermi și alți dăunători. 

Fierbe ghindele cu tot cu coajă timp de aproximativ 20 de minute. Scurge apa și lasă ghindele la răcit, apoi curăță-le de coajă. Prin fierbere, faci procesul de decojire mult mai ușor și reduci gustul amar. După curățarea de coaja tare, îndepărtează coaja moale care acoperă miezul ghindelor.

Pasul următor este despicarea ghindelor, cu ajutorul unui cuțit. Pune ghindele la uscat într-un loc cald și lasă-le timp de 24 de ore. 

După ce s-au uscat, macină ghindele în blender sau într-o râșniță de cafea. Pune miezul măcinat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-l în cuptor până când devine maroniu închis, dar fără să se ardă. Poți prăji miezul și într-o tigaie nonaderentă, la foc mic, amestecând continuu.

Cum să prepari cafea de ghinde


Pune trei linguri de ghinde măcinate și prăjite într-o cană și toarnă apă fierbinte. Lasă la infuzat timp de cinci - zece minute. Adaugă lapte, zahăr sau frișcă, în funcție de preferințe.

O altă variantă de preparare este cea la ibric. Pune 200 ml de apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă 2-3 lingurițe cu cafea de ghinde. Fierbe timp de 2-3 minute. Lasă cafeaua timp de zece minute și apoi strecoar-o. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro