5 semne că mănânci prea multe fructe
Dietă & Fitness · Nutritie / 21.02.2017

Fructele sunt sănătoase și reprezintă gustarea perfectă cu un conținut bogat de vitamina C și antioxidanți.

Un consum regulat adecvat de fructe poate aduce nenumărate beneficii sănătății tale. Însă atunci când mănânci prea multe fructe, s-ar putea ca organismul tău să reacționeze în moduri care nu îți fac plăcere. 

Cum știi că mănânci prea multe fructe?


1. Te balonezi frecvent


Fructele pot provoca balonare. Aceste alimente au un conținut bogat de fructoză, iar multe persoane nu pot digera și absorbi cantități mari de fructoză. Cercetătorii sunt de părere că aproximativ 40% din populație suferă de o afecțiune numită sindromul de malabsorbție de glucoză, ceea ce înseamnă că fructoza este absorbită ineficient la nivelul intestinului subțire. Fructele rămân în intestin și fermentează, ducând la apariția gazelor și balonării. Pe lângă această afecțiune, poți suferi și de o reacție inflamatorie la fructoză. 

2. Suferi de diaree sau sindromul colonului iritabil


Problemele legate de absorbția fructozei pot cauza apariția diareei. Fructele sunt create pentru a transporta semințe și pentru a crea o nouă plantă, așa că nu sunt perfect digerabile de către om. Multe fructe, precum merele, au și un conținut bogat de pectină, un tip de fibre pe care persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil nu îl pot digera complet. 

3. Nu poți slăbi


Dacă ți-ai schimbat dieta, ai renunțat la sucuri, dulciuri și alimente procesate și încă nu ai reușit să scapi de kilogramele nedorite, s-ar putea să fie nevoie să fii atentă la aportul de fructe pe care îl aduci organismului. Fructele reprezintă alternativa sănătoasă la dulciuri și junk food, însă s-ar putea să consumi prea mulți cabohidrați, care împiedică organismul să piardă în greutate. De fiecare dată când mâncăm carbohidrați, crește nivelul zahărului din sânge. Acest lucru duce la eliberarea insulinei, pentru a reduce glicemia prin transformarea în grăsimi. 

4. Îți este mereu poftă de zahăr


Fructele pot crește nivelul zahărului din sânge, însă nu îl pot echilibra. Dacă ai mâncat un fruct ca gustare, vei observa că ești sătulă pentru aproximativ jumătate de oră, deoarece fructele nu conțin destule proteine sau grăsimi pentru a ne ajuta să atingem pragul de sațietate. 

5. Îți plac sucurile și smoothie-urile


Sucurile naturale sunt mai bune decât majoritatea băuturilor, însă conțin și zahăr dacă sunt făcute din fructe. Atunci când storci fructele și îndepărtezi fibrele, zahărul rămas este absorbit rapid în fluxul sanguin. O cană de 350 de mililitri cu suc de portocale conține aceeași cantitate de zahăr precum o doză de suc. Așa că încearcă să faci smoothie-uri mai des decât sucuri din fructe.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro