5 alimente nesănătoase pe care le consumă şi nutriţioniştii
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.04.2014

Ca să nu te simţi vinovată că ai consumat şunca este de preferat să o foloseşti în cantităţi mici şi să o presari peste o salată de legume şi verdeţuri.

Cafeaua, şunca, ouăle, pastele şi cartofii prăjiţi sunt câteva dintre alimentele la care nici nutriţioniştii nu pot să renunţe. Dar, există o regulă ca să nu te simţi vinovată şi în plus este important să nu le consumi în cantităţi mari. Descoperă ce trucuri au dezvoltat nutriţioniştii pentru a le consuma într-un mod mai sănătos:

1. Cafeaua


Dacă ştii când şi cum să o bei, cafeaua poate să fie benefică pentru sistemul nervos, explică nutritionistul Cynthia Sass. "Cafeaua are o reputaţie proastă ca fiind nesănătoasă, însă dacă este consumată cu moderaţie şi cu ceea ce trebuie în ea, atunci poate să se transforme într-o super-băutură",
explică nutriţionistul, citat de publicaţia Health.

Specialistul recomandă consumul unei singure ceşti de cafea, dimineaţa, după care pe parcursul zilei se bea multă apă plată şi eventual 1-2 căni cu ceai verde. Însă, ca să nu te simţi vinovată pentru ceaşca de cafea consumată este de preferat să o bei fără siropuri şi frişcă, ci doar cu puţin lapte organic sau lapte vegetal cum ar fi cel de migdale sau cocos.


2. Şunca


Un alt medic nutriţionist recunoaşte că foloseşte şunca prăjită pentru a face salata mai apetisantă.
"Are o aromă de fum, este sărată, iar dacă o foloseşti în cantităţi mici peste o salată sănătoasă te va face să adori legumele", susţine nutriţionistul Rachel Begun.

Sfatul specialistului pentru a consuma şunca fără să se simtă vinovată: trebuie să fie doar în cantităţi mici şi ocazional. De preferat ar fi să o presari peste salate de crudităţi sau amestec de legume gătite simplu.


3. Ouăle


Părerile despre beneficiile consumul de ouă sunt împărţite, unii specialiştii argumentând că acestea conţin grăsimi saturate şi cresc colesterolul.


"Un ou conţine doar 70 de calorii şi 6 grame de proteine de calitate. Contrar părerilor generale, mare parte din grăsimile din gălbenuş sunt nesaturate", susţine nutriţionistul Cynthia Sass. În plus, ouăle sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească.

Sfatul nutriţionistului este de a consuma ouă de ţară, în omlete cu legume/verdeţuri.


4. Pastele


"Poţi să consumi alimentele care-ţi fac plăcere, însă să ai grijă ca să le faci mai nutritive", recomandă medicul nutriţionist Renee Clerkin. Ea obişnuieşte să consume de câteva ori pe săptămână o porţie de paste cu mai multe legume şi carne slabă. Regula pe care o urmează pentru a nu se simţi vinovată este aceea de a amesteca o cantitate egală de paste şi legume. Un alt truc este de a consuma o porţie mică de paste cu sos de roşii alături de un file de peşte.


Reţine că pastele trebuie să fie fierte al dente, deoarece cu cât sunt mai ferme cu atât vor păstra un nivel stabil al zahărului în sânge.


5. Cartofii prăjiţi


"Nu sunt o opţiune sănătoasă, însă dacă sunt consumaţi ocazional şi asociaţi corect cu alte alimente se pot consuma în siguranţă", susţine nutriţionistul Rachel Begun. Ea recunoaşte că îi consumă ocazional, însă doar dacă îi asociază cu ceva sănătos. De exemplu, o salată de crudităţi sau un bol de scoici gătite la abur.

De asemenea, dacă consumi cartofi prăjiţi la restaurant şi ai o porţie prea mare atunci împarte-i cu cineva sau lasă jumătate în farfurie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro