Exercițiile pentru picioare sunt cruciale pentru creier și sistemul nervos, arată un studiu
Cele mai recente cercetări din domeniul neurologiei arată faptul că sănătatea sistemului nervos depinde într-o mare măsură de semnalele transmise de grupele de mușchi mari de la picioare către creier, la fel ca și de comenzile pe care creierul le transmite către picioare.
Acest studiu aduce informații prețioase pentru doctori, în legătură cu motivele pentru care sănătatea pacienților cu afecțiuni neuronale grave (atrofie musculară, scleroză multiplă) se deteriorează rapid dacă capacitatea de mișcare se reduce.
„Studiul nostru vine în sprijinul ideii că oamenii care nu pot să facă exerciții de musculatură, cum sunt pacienții imobilizați la pat sau chiar și astronauții care petrec un timp îndelungat în spațiu, nu numai că pierd masă musculară dar chimia organismului lor este afectată la nivel celular, iar adesea sistemul nervos este grav afectat”,
a declarat dr. Raffaella Adami, de la Universitatea din Milano, citată de technologynetworks.com
Studiul, desfășurat pe șoareci, pe o perioadă de 28 de zile, a implicat punerea acestora în imposibilitatea de a-și folosi picioarele din spate. Șoarecii au cpntinuat să mănânce și să se comporte normal, fără să arate semne de stress. La sfârșitul studiului, cercetătorii au examinat o zonă a creierului, numită zona sub-ventriculară, care este responsabilă pentru menținerea sănătății celulei nervoase la multe specii de mamifere. Este zona în care celulele stem produc neuroni noi.
Activitatea fizică limitată a redus numărul celulelor stem cu 70%, în comparație cu cel al unor șoareci care au fost lăsați liberi în același interval de timp. În plus, atât neuronii cât și oligodendrocitele, celule specializate în sprijinirea și apărarea celulelor nervoase, nu au atins gradul de maturitate atunci când mobilitatea a fost redusă drastic.
Studiul a indicat faptul că folosirea picioarelor, mai ales în exercițiile de ridicare a greutăților, trimite semnale vitale către creier pentru producerea de celule neuronale sănătoase, esențiale pentru creier și pentru sistemul nervos. Reducerea numărului de exerciții îngreunează misiunea organismului de a produce celule nervoase, acele celule care ne ajută să controlăm stressul și să ne adaptăm la schimbările din viața noastră.
„Nu este o întâmplare că suntem făcuți să fim activi: să mergem, să alergăm, să ne aplecăm pentru a ne așeza și să ne folosim mușchii pentru a ridica lucruri. Sănătatea neurologică nu este un drum cu sens unic, în care creierul spune mușchilor: ridică, mergi și așa mai departe”, completează dr. Adami.
Analiza individuală a celulelor a adus multe informații importante pentru cercetători. Ei au descoperit că prin limitarea mișcărilor aportul de oxigen din organism scade, ceea ce conduce la crearea unui mediu anaerobic și la alterarea modului de funcțioanare al metabolismului. A fost afectată activitatea a două gene, dintre care una este foarte importantă pentru buna funcționare a mitocondriei, acea parte a celulei responsabilă cu eliberarea energiei pe care o folosește organismul.
Acest studiu demonstrează rolul crucial pe care îl ocupă mișcarea și implicațiile pe care lipsa de mișcare le are asupra organismului. „Se poate spune că sănătatea noastră este legată de Pământ în moduri pe care abia acum începem să le înțelegem”, a concluzionat Dr. Daniele Bottai, unul dintre autorii studiului.