6 exerciții pe care să nu le faci dacă ai osteoporoză
Oasele fragile nu pot face față oricărui tip de exerciții. Alege-ți cu atenție tipul de antrenament dacă ai osteoporoză.
Ar fi bine să te gândești de două ori înainte să faci genuflexiuni sau să-ți provoci vecinul la un meci de fotbal în weekend. Chiar dacă îți dorești să faci aceleași lucruri ca și înainte, corpul tău nu se va adapta la fel de ușor și impactul asupra sistemului osos va fi semnificativ.
Osteoporoza este o afecțiune des întâlnită caracterizată prin reducerea densității osoase și fragilizarea oaselor. Crește riscul de fracturi și poate cauza dureri în stadii avansate. Chiar dacă oricine poate suferi de osteoporoză, femeile aflate la menopauză au un risc mai mare datorită nivelurilor scăzute de estrogen, hormonul care conservă masa osoasă.
Osteoporoza afectează scheletul, iar oasele devin fragile. În unele cazuri poate cauza imposibilitatea unei persoane de a merge sau de a se îmbrăca. Oasele slabe nu fac parte din procesul uzual de îmbătrânire prin care trece organismul.
Chiar dacă te confrunți cu această afecțiune, trebuie să rămâi în continuare activă, pentru a reduce simptomele. Anumite exerciții, cum ar fi ridicatul greutăților și stretching-ul, au un impact redus asupra sistemului osos și sunt extrem de utile. De asemenea, este important să știi ce exerciții trebuie să eviți dacă ai osteoporoză:
1. Golful
Golful poate fi o modalitate excelentă de a-ți cunoaște mai bine colegii sau de a te bucura de o după-amiază caldă de vară, dar are dezavantaje în cazul osteoporozei. Răsucirea din talie (caracteristică în golf, tenis și bowling) este nocivă. Rotirea bruscă a coloanei vertebrale poate pune supune articulațiile și discurile coloanei unei presiuni suplimentare, favorizând fracturile.
2. Abdomenele
Acest tip de exerciții pun accent pe mișcarea spre înainte a coloanei vertebrale.
„Persoanele care au osteoporoză sunt predispuse la fracturi în orice moment, în funcție de tipul mișcării pe care o realizează. Prin flexarea coloanei vertebrale înainte, favorizezi impactul negativ al gravitației", spune Rachel Harvest, nutriționist certificat în Pilates.
3. Săriturile
În cea mai mare parte a timpului, ar fi bine să fii cu picioarele pe pământ, la propriu. Exercițiile de tip plank, săriturile combinate cu genuflexiuni, știuca și tuck-ul pot cauza fricțiune și afectarea masei osoase.
De ce? Saltul în sine îndoaie coloana vertebrală și exercită presiune asupra articulațiilor care înconjoară coloana.
În plus, jogging-ul și exercițiile cardio de intensitate mare pot provoca probleme. Nu trebuie să depășești limita la care ajungi să pierzi calciu și minerale din oase din cauza efortului. Este important să îți menții rezerva de vitamine pentru a lupta eficient împotriva osteoporozei.
4. Răsucirile rusești
Deseori incluse în antrenamentele de intensitate crescută din yoga sau Pilates, răsucirile rusești nu sunt benefice pentru persoanele cu osteoporoză deoarece creează un exces de îndoire și răsucire a coloanei vertebrale.
„Combină flexarea completă a coloanei vertebrale și adaugă rotația. Vertebrele au doar 3 grade de rotație, iar un astfel de antrenament presupune riscuri crescute în cazul osteoporozei”, explică Monica Lam-Feist, expert fitness.
5. Mișcările lombare din yoga
Este vorba despre momentul în care te așezi cu spatele pe covoraș, aduci genunchii la piept cu mâinile, apoi începi să te legeni ușor înainte și înapoi de-a lungul coloanei vertebrale. Acest tip de exercițiu adaugă o presiune considerabilă asupra coloanei, favorizând fracturile. Deci, este mai bine să îl eviți.
6. Schiul
„Activitățile care au un risc crescut de căzături cum sunt schiul, ciclismul montan sau patinajul pe gheață nu sunt recomandate dacă ai osteoporoză”, spune Kristen Wilson, specialist în tratarea acestei boli. Dacă vrei neapărat să fii acolo, cel mai bine ar fi doar să urmărești competițiile sau să îți încurajezi prietenii.