Dacă nu ţi-ai dat încă seama din ce motive te îngraşi află că tocmai combinaţiile alimentare pe care le faci sunt responsabile de kilogramele care se lipesc de tine. Află cum să mănânci pe săturate, dar fără să te îngraşi, doar învăţând cum să combini diverse alimente!
Dacă nu ţi-ai dat încă seama din ce motive te îngraşi află că tocmai combinaţiile alimentare pe care le faci sunt responsabile de kilogramele care se lipesc de tine. Află cum să mănânci pe săturate, dar fără să te îngraşi, doar învăţând cum să combini diverse alimente!
Tot mai multe studii scot la iveală asocierea incorectă a alimentelor ca fiind una dintre principalele cauze ale creşterii ponderale. Se pare că stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată la aceeaşi masă, aflăm de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.
De ce este atât de rău să combini greşit alimentele?
Pentru că pentru fiecare grupă alimentară, corpul are nevoie de alt tip de enzime pentru a uşura digestia, iar în urma unei asocieri greşite se declanşează fenomene de fermentaţie care ne cauzează acel disconfort digestiv pe care îl resimţim aproape zilnic. "Asociind greşit alimentele incompatibile riscăm blocarea digestiei, cu toate consecinţele ei negative asupra sănătăţii"
Prin urmare dacă nu vrei să ai probleme cu digestia şi să eviţi kilogramele în plus trebuie să ai grijă la asocierile alimentare pe care le faci. Mai jos o sa-ţi explicăm cum poţi să mănânci pe săturate, dar fără să te îngraşi. Nu trebuie să te înfometezi dacă vrei să slăbeşti, ci doar să fii atentă la alimentele pe care le combini la aceeaşi masă.
Cum să mănânci ca să nu te îngraşi?
Poţi să combini:
1. Leguminoase (soia, năut, fasole, mazăre, linte) cu amidonoase (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb).
2. Legumele (excepţie face cartoful) cu proteine (carne, leguminoase).
3. Grăsimi cu verdeţuri şi legume (excepţie cartofi).
4. Ouă cu brânzeturi, legume deoarece este una dintre combinaţiile neutre.
5. Paste/orez cu peşte, ouă, brânzeturi.
Nu este indicat să combini:
1. Carnea/friptura cu garnitură de cartofi.
2. Paste făinoase cu sos de carne sau carne.
3. Produse de patiserie cu umplutură de carne sau alte făinoase coapte şi umplute cu carne.
4. Cafeaua/ceaiul cu lapte.
5. Carne cu lapte sau produse lactate.
6. Carne, peşte, ouă gătite în combinaţie cu grăsimi saturate (unt, untură, seu, smântână).
7. Fructele cu absolut nimic, ci să le consumi între mese, la o distanţă de minim 2-3 ore.
8. Leguminoase cu carne.
Pe lângă aceste reguli, trebuie să faci mişcare şi să elimini din alimentaţia ta produsele de tip fast-food, dulciurile în exces (mai ales cele din comerţ cu tot soiul de adaosuri), prăjelile, produsele de patiserie şi sucurile carbogazoase. Asociind corect alimentele şi respectând un program al meselor principale poţi să mănânci pe săturate fără să-ţi fie foame foarte repede. Poţi să vezi aici cinci alimente care te pot ajuta să menţii senzaţia de saţietate mai multă vreme, dar fără să aducă un surplus exagerat de calorii.