Cum este posibil?
Există 3 explicaţii oferite de oamenii de ştiinţă în baza cercetărilor, conform studiului american publicat de Neuroscience în 2010:
1. “Cauzalitatea inversă”
Nu sunt gras pentru că beau sucuri dietetice, ci beau sucuri dietetice pentru că sunt gras. Opţiunea pentru sucuri dietetice aparţine de cele mai multe ori obezilor şi supraponderalilor, persoanele cu greutate normală nu prea cumpără sucuri dietetice sau le consumă doar ocazional!
2. “Supracompensarea pentru reducerea calorică preconizată”
Este o denumire cam pretenţioasă, dar explicaţia este simplă: cei care consumă băuturi cu îndulcitori artificiali ajung să mănânce mai mult. De ce? Cred că pot mânca mai multă mâncare compensând caloriile “evitate” prin sucurile dietetice.
3. Asocierea cu mâncarea de tip fast-food
Întâmplător sau nu, marii consumatori de băuturi dietetice sunt cei mai fideli clienţi ai restaurantelor fast-food, unde poţi găsi preparatele cele mai nesănătoase şi mai dense caloric. Caloriile evitate prin alegerea unei băuturi dietetice sunt compensate din plin de sutele de calorii dintr-un simplu hamburger cu cartofi prăjiţi.
Ce e de făcut?
Înlocuieşte toate sucurile dietetice cu apă, ceai de fructe sau alte ceaiuri plăcute la gust, preparate de mâna ta. Se pare că orice e “atins” de industria alimentară reuşeşte să te îngraşe, fie că sunt pline ochi de zahăr, fie că au zero calorii.Articol realizat de dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop