Lista alimentelor de bază pentru dieta mediteraneană
Dietă & Fitness · Dieta / 03.04.2019

Dieta mediteraneană a fost numită una dintre cele mai sănătoase diete, iar în 2019 a primit din partea specialiștilor titlul de cea mai bună dietă pe care o persoană o poate urma.

Beneficiile sale pentru sănătate variază de la întărirea oaselor la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv și chiar prelungirea speranței de viață.

"Dieta mediteraneană este un stil alimentar deosebit de echilibrat ce poate fi urmat pe termen lung, acesta fiind motivul pentru care este populară de mult timp", declară nutriționistul Amy Gorin potrivit wellandgood.com. "Mai mult decât atât, această dietă ajută la scăderea în greutate și scade riscul de diabet, afecțiuni cardiace sau Alzheimer
", spune specialistul.

Spre deosebire de planurile alimentare care au un număr infinit de reguli, dieta mediteraneană este destul de simplă și din acest motiv ușor de urmat. "Pentru că dieta mediteraneană reflectă obiceiurile alimentare ale persoanelor care trăiesc în zona Mării Mediterane, aceasta include în mod obișnuit legume, fructe, pește gras, ulei de măsline, nuci, leguminoase și în cantități moderate produse lactate și vin roșu", declară Gorin.

Dacă vrei să urmezi una dintre cele mai sănătoase diete care au trecut testul timpului, atunci trebuie să iei în considerare lista alimentelor de bază pentru dieta mediteraneană.

Alimentele de bază ale dietei mediteraneene:


- fructe și legume de toate tipurile
- cereale integrale (orez brun, quinoa, cușcuș, ovăz, paste și pâine din cereale integrale etc.) 
- nuci și semințe
- tuberculi (cartofi, cartofi dulci, sfeclă etc.)
- grăsimi sănătoase (avocado, măsline etc.)
- leguminoase (fasole, mazăre uscată, năut, linte etc.)
- fructe de mare și pește gras (somon, creveți, sardine, hering etc.)
- ulei de măsline de calitate (extravirgin, presat la rece)

"Leguminoasele precum fasolea, năutul, lintea, mazărea uscată etc. sunt alimente de bază în dieta mediteraneană. Sunt o sursă bună de proteine și o sursă excelentă de fibre, care te ajută să-ți satisfaci apetitul și îți mențin digestia sănătoasă"
, spune nutriționistul. "Adăugând numai o jumătate de porție de leguminoase la mesele tale, de trei ori pe săptămână, vei reuși să-ți ții greutatea sub control și să-ți îmbunătățești sănătatea", mai spune specialistul.

Alimente pe care să le consumi cu moderație:


- ouă
- produse lactate (lapte, brânză, iaurt)
- carne de pasăre

"Poți consuma produse lactate în timpul dietei mediteraneene, dar trebuie să o faci cu moderație. De asemenea, ar trebui să înlocuiești untul cu ulei de măsline pentru că acesta din urmă oferă grăsimi sănătoase pentru inimă. În ceea ce privește ouăle, nu înseamnă că ar trebui să consumi doar albușul. Recomand ca cei mai mulți oameni să mănânce oul întreg. Gălbenușul oferă numroși nutrienți importanți, inclusiv cholină, o substanță benefică pentru creier, dar și luteină și zeaxantină pentru ochi
", recomandă medicul.

Alimente pe care să le consumi rar:


- carne roșie
- vin roșu
- uleiuri și cereale rafinate
- zahăr
- alimente procesate

"Vei vedea destul de des vinul roșu pe lista alimentelor și băuturilor recomandate pentru dieta mediteraneană, iar motivul este acela că în cantități limitate poate fi benefic pentru sănătatea inimii. Dar trebuie să limitezi consumul de alcool", spune Gorin. "Femeile nu ar trebui să bea mai mult de un pahar de vin pe zi (150 ml), iar bărbații nu ar trebui să consume mai mult două pahare de vin pe zi (300 ml)", recomandă nutriționistul.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro