Dr. Horațiu Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologia moleculară a cancerului
2. Sucul de legume
Sucurile de legume au avantajul de a nu ridica nivelul de glucoză din sânge așa cum se întâmplă cu sucurile din fructe. „Multe persoane care fac detoxifiere se bazează exclusiv pe sucurile din fructe, care însă – de mult ori – împiedică ketogeneza și de aceea nu are loc și o „topire” de țesut adipos în curele detox. Ketogeneza este un proces natural, fiziologic care apare atunci când grăsimile sunt transformate în energie de către organism, atunci când acesta nu primeşte suficientă glucoză (carbohidraţi). Grăsimea este descompusă în corpi cetonici şi utilizată ca şi combustibil în locul glucozei și astfel se topește rezerva adipoasă a organismului. Ketogeneza la o persoană sănătoasă poate avea loc când ea nu primește sau primește mai puțini carbohidrați decât este necesar, în perioadele de exerciţii fizice intense sau atunci când urmează o dietă cu un nivel scăzut de carbohidraţi, dar ridicat în grăsimi”, adaugă dr. Horațiu Albu.
Un suc de legume format dintr-o combinație de roșii, morcovi, castraveți, țelină, varză murată, ceapă, lămâie, mărar, busuioc, pătrunjel reprezintă variantă ideală pentru detoxifiere.
3. Sucul de ananas
Dintre toate fructele, ananasul este cel mai eficient în curele de detoxifiere deoarece ajută la îmbunătăţirea digestiei, datorită unui ingredient activ numit bromelină. Această substanţă descompune şi contribuie la digerarea rapidă a alimentelor, astfel încât se evite constipația şi balonarea. În plus, ananasul este bogat în vitamina C, care accelerează metabolismul și oferă energie. Ananasul ajută şi în combaterea unor pofte nesănătoase, întrucât conţine triptofan şi creşte producţia de serotonină, adică hormonul responsabil pentru buna dispoziţie. Un alt motiv pentru a consuma ananasul este capacitatea diuretică foarte bună a acestuia şi faptul că previne depunerea grăsimilor în organism.
„Ananasul este bogat în potasiu, vitamina C şi susţine sistemul imunitar prin refacerea celulelor roşii. Este o sursă excelentă de fibre, substanţe nutritive care îţi potolesc pofta de mâncare şi prelungesc senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, ananasul este sărac în calorii, chiar dacă este foarte dulce”, explică dr. Albu.