Dieta macrobiotica
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd.
- Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH Consultant Nutritie
- centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette"
- 021 650 46 50; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro, 25.03.2008

Aceasta dieta are origini nipone si a suferit numeroase transformari in decursul timpului, insa principiile pe care se bazeaza sunt aportul scazut de grasimi si cel crescut de fibre alimentare.

Aceasta dieta are origini nipone si a suferit numeroase transformari in decursul timpului, insa principiile pe care se bazeaza sunt aportul scazut de grasimi si cel crescut de fibre alimentare.

La o prima vedere, ar putea fi asimilata cu o dieta vegetariana care include o mare cantitate de legume si cereale integrale. Tot parte integranta din aceasta dieta sunt produsele din soia, deoarece contin o mare cantitate de substante fitoestrogene, care au o importanta deosebita pentru sanatate. Interesant este faptul ca dieta macrobiotica poate fi adaptata in functie de climat, anotimp, varsta si sexul persoanei care o urmeaza, precum si de particularitatile legate de sanatatea acesteia.

Deoarece aceasta dieta sustine consumul de alimente sarace in grasimi si bogate in fibre, este considerata o dieta recomandata pacientilor diagnosticati cu boli cronice sau cancer. Explicatia ar fi ca alimentele componente ale acestei diete sunt bogate in fitoestrogeni, substante care ajuta la prevenirea si reducerea riscului aparitiei cancerului de san, de exemplu.

Ce contine acest program nutritional?

- Fiecare masa din cadrul dietei macrobiotice se bazeaza pe 50-60% carbohidrati (glucide) rezultate din orez brun, paine din faina integrala de secara sau de ovaz.

- Legumele reprezinta si ele 25-30% din compozitia mesei macrobiotice. Este recomandat ca o treime din legume sa fie consumate proaspete, nemodificate termic, si restul sa fie preparate la abur, fierte sau la gratar.

- Foarte recomandate in aceasta dieta este fasolea: verde, uscata, de linte sau soia.

- Supele pot fi o parte importanta a dietei macrobiotice, cele mai indicate fiind cele de legume si zarzavaturi de sezon.

- Produsele de panificatie de tip paste, fidea, paine albe, foetaj etc. vor fi consumate foarte rar.

- Dieta macrobiotica nu exclude produsele de origine animala. Acestea se pot consuma de mai multe ori pe saptamana, insa in cantitati mici. Orientarea trebuie sa fie spre peste si nu spre carne rosie, oua sau lactate.

- Nucile, semintele, migdalele pot fi consumate cu moderatie in forma lor organica, neprajite si nesarate.

- Dieta macrobiotica permite si consumul regulat de fructe, insa doar de fructe locale.

- Pentru pofticiosii de dulce, dieta macrobiotica este permisiva, in sensul ca se pot cosuma deserturi (indulcite natural cu fructoza) de 2-3 ori pe saptamana.

- Uleiurile care sunt permise in acest program alimentar sunt cele vegetale nerafinate: de masline, de struguri sau de porumb.

- Condimentele ar trebui restrictionate la sare de mare, otet de orez sau de mere si toate plantele aromate: busuioc, seminte de mustar sau susan, coriandru, oregano etc.

Insa nu trebuie uitat faptul ca dieta macrobiotica are si niste limitari nutritive. Astfel, ea furnizeaza cantitati mici de proteine, vitamina B12, fier, calciu, magneziu, suplimentarea acestor trofine fiind necesara.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro