Scapa de pericolele invizibile din casa ta!
Casă şi familie · Acasa / 25.03.2008

Principalii alergeni din casele noastre sunt acarienii, organisme microscopice care se hranesc cu piele moarta, mucegaiul si bacteriile. Nu suna deloc bine, nu?

Principalii alergeni din casele noastre sunt acarienii, organisme microscopice care se hranesc cu piele moarta, mucegaiul si bacteriile. Nu suna deloc bine, nu?

Covoarele, paturile, cearceafurile, buretii de baie si diferite suprafete din casa pastreaza resturile microscopice de reziduri si, prin urmare, se pot transforma in adevarate "crescatorii" pentru acarieni, bacterii si ciuperci care ne pot provoaca alergii si diferite alte afectiuni. Ca sa le tii la distanta este necesar sa stii cum sa-ti cureti si sa igienizezi corect locuinta.

Asternuturile

Asternuturile ar trebui schimbate cel putin o data pe saptamana. Cand cumperi lenjerie de pat, ar fi bine sa ai in vedere si acest aspect. Alege un material textil usor de spalat, rezistent la spalari dese la temperaturi ridicate si fara prea multe imprimeuri (temperaturile ridicate le pot deteriora).

Unele asternuturi pot fi mari si greu de spalat, de aceea este recomandat sa folosesti mai multe straturi de asternuturi subtiri decat unul singur si foarte gros. Pentru ca majoritatea paturilor retin praful si alergenii, este recomandat sa alegi paturile rezistente la spalari dese.

Covoarele si mochetele

Covoarele si mochetele sunt greu de curatat si din aceasta cauza, cele mai multe dintre noi le spalam destul de rar. Printre fibrele covoarelor, adesea destul de lungi, se strang particule de praf, firimituri si diferite resturi, care pot constitui un mediu propice pentru diversi alergeni. De aceea, aspiratorul nu trebuie folosit superficial, numai pentru a indeparta murdaria vizibila.

Este necesar sa insisti cat mai mult pe covoare si mochete pentru ca aspiratorul sa indeparteze praful din profunzime. De cate ori este posibil (ideal ar fi cel putin o data pe an), apeleaza la serviciile unei spalatorii sau curatatorii pentru a-ti curata si igieniza covoarele.

Cea mai buna solutie este sa inlocuiesti covoarele si mochetele cu suprafete care pot fi curatate si igienizate mult mai usor, precum parchetul, linoleumul sau gresia. Pe langa faptul ca vei avea o casa mai curata, iti vei usura substantial munca - aceste suprafete pot fi curatate fara prea mult efort.

Buretii de baie si de bucatarie

Este esential sa schimbi buretii de baie si de bucatarie destul de des, dar pentru ca nu este deloc convenabil sa ii schimbi in fiecare zi, iata un truc care te poate ajuta sa scapi de bacterii dar sa faci si economie. Intr-un vas pe care nu il folosesti pentru gatit, pune buretii de bucatarie si toarna apa  fierbinte peste ei, impreuna cu un detergent.

Lasa buretii in apa cateva minute, apoi scoate-i si clateste-i bine cu apa rece. Repeta aceasta operatiune si cu buretii de baie. Atentie! Nu pune buretii de baie si pe cei de bucatarie in acelasi vas. Acestia trebuie spalati separat.

Curatarea cu ajutorul aburului

Aparatele de curatat pe baza de abur fierbinte sunt extrem de utile pentru curatarea eficienta a unei locuinte. Ideale pentru bucatarie, unde urmele de grasime intarita pe aragaz si cuptor sunt greu de indepartat, aceste aparate folosesc aburul foarte fierbinte pentru a indeparta murdaria.

Un lucru foarte important este acela ca aburul fierbinte poate ucide bacteriile, lasand suprafetele igienizate, fara ajutorul unui detergent. Un dezavantaj este acela ca folosirea in exces a aburului poate contribui la aparitia mucegaiului.

Un articol de Georgiana Dorobantu

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro