De ce e atât de complicat să pierzi în greutate după ce te-ai îngrăşat din nou?

Dieta / 14.11.2014

Ţii dietă pentru a elimina kilogramele în plus, doar pentru a le vedea revenind la câteva luni după încheierea regimului alimentar? Nu este cazul să te blamezi: în mare parte, "de vină" sunt metabolismul şi hormonii care reglează senzaţia de foame care nu doar că favorizează acumularea de kilograme, dar fac dificilă şi eliminarea lor ulterioară.

Este vorba despre un cerc vicios, unul identificat şi demonstrat deja de specialisţii în domeniu. Demarezi o dietă care îţi privează trupul de aportul caloric cu care s-a obişnuit, fapt care îl determină să activeze "modul de supravieţuire".

Cu alte cuvinte, metabolismul încetineşte treptat, conservând astfel ţesutul adipos vital pentru supravieţuirea organismului, iar nivelul unor hormoni precum grelina, care declanşează senzaţia de foame, creşte, pentru a te "forţa" să mănânci mai mult.


Este un mecanism evolutiv perfect, în absenţa căruia organismele n-ar fi supravieţuit de-a lungul milioanelor de ani de dezvoltare.

Oamenii de ştiinţă ştiu deja de ani buni că hormonii din intestine, pancreas şi ţesutul adipos influenţează într-o măsură considerabilă greutatea corporală şi procese precum foamea şi arderea caloriilor. Astfel, de îndată ce procentul de ţesut adipos din organism începe să scadă, se reduce şi secreţia de leptină, hormonul care îi semnalează creierului că ai mâncat suficient, şi începe să crească secreţia de grelină.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro