Cum să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să slăbeşti? Interviu exclusiv cu Valentin Vasile

Dieta / 22.03.2017

Descoperă cele mai bune sfaturi despre nutriţie, alimentaţie sănătoasă, dar şi cele mai bune soluţii ca să slăbeşti şi să te menţii pe termen lung.

Am vorbit despre toate aceste lucruri cu Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist în nutriţie şi iată ce trebuie să învăţăm:

Care sunt primele reguli pe care trebuie să le adoptăm atunci când decidem să începem procesul de slăbire?

Prima regulă este să nu ne grăbim. Dacă vrem 10 kg în 10 zile atunci deja avem o problemă. Procesul de slăbire este unul de schimbare a stilului de viață, de analizare a ceea ce nu este funcțional și benefic în viața noastră și apoi de stabilire a unui plan. Eu recomand mereu realizarea unui jurnal de alimentație. Am mulți participanți în programul Revvolution care spun că ei mănâncă foarte echilibrat și că nu înțeleg de ce au acumulat 5 sau 10 kg în plus. Când analizăm însă ce au mâncat în ultima săptămână găsim cauza: sucuri carbogazoase, alcool în exces, combinații nefericite de proteine și carbohidrați, prăjeli, dulciuri, etc. Apoi analizăm care este raportul dintre câte calorii ingerăm zilnic și cât consum caloric aducem prin sport. În 99% din cazuri, cele 5 sau 10 kg în plus devin perfect justificabile.  



Putem vorbi de schimbări importante în alimentaţie pentru a slăbi sau doar de schimbarea stilului de viaţă?

Prima mea carte s-a numit chiar așa, “Stil de viață, nu dietă!” Remodelarea corporală este un proces transformațional, iar pentru ca acest proces să fie de durată el trebuie să pornească din interior spre exterior. Trebuie să înțelegem motivul pentru care nu este sănătos să mâncăm anumite alimente, să conștientizăm pericolele sedentarismului, să facem schimbări pe termen lung. Scopul nu este să slăbim 2,5 sau 8 kg pentru a încăpea în rochia noastră favorită, ci să ajungem la o formulă de nutriție și sport care să ne asigure pe termen lung echilibrul fizic și mental. Un om care se hrănește sănătos, trăiește echilibrat, face mișcare, va avea mai multă încredere în sine, o capacitate mai bună de concentrare, un echilibru mental și emoțional sporit. Cei care vor continua să trăiască 330 de zile pe an într-un haos nutrițional, și restul de 35 vor ține cure de dezintoxicare sau diete minune care te slăbesc zeci de kilograme într-un timp scurt, nu vor putea avea altceva decât dezavantaje în urma acestor alegeri de viață.



Se vorbeşte tot mai mult de stil de viaţă sănătos. La fel cum se numeşte şi prima ta carte - Stil de viaţă, nu dietă! În ce constă cu adevărat stilul de viaţă sănătos?

Cum spuneam și mai devreme, este o abordare holistică: hrană de calitate și un stil echilibrat de asociere a alimentelor, sport moderat și potrivit fiecăruia, eliminarea obiceiurilor care sporesc nivelul de stres al organismului.  Stilul de viață sănătos este ceva ce înțelegem cu toții, chiar dacă nu ne și comportăm în concordanță. Când pierdem nopți, fumăm, bem în exces, suntem sedentari, noi știm exact că nu este bine ce facem, dar credem că plata pentru aceste excese va veni târziu sau deloc. Dar nu este așa. Întâlnesc din ce în ce mai mulți tineri supraponderali, persoane de vârstă medie cu probleme grave cardiovasculare, cu depresii acute, cu disfuncții ale sistemului digestiv și multe alte probleme. Sigur că organismul nostru are tot felul de mecanisme de apărare, ficatul și rinichiul curăță 24 din 24 h substanțele nocive pe care le ingerăm cu bună știință, dar la un moment dat corpul nostru este depășite de situație. Atunci apar problemele, oboseala, semnele bolii și este posibil să fie prea târziu.



Se spune ca slăbitul nu este un proces atât de anevoios în sine, aşa cum este menţinerea greutăţii după ce am slăbit. Aşadar cum ne menţinem greutatea după ce slăbim?

Pai dacă schimbăm stilul de viață nu vom avea nicio problemă. Când slăbim 10 kg într-o lună, corpul nostru percepe slăbitul ca pe o agresiune. El vrea să se întoarcă la numărul de kilograme unde a stat cel mai mult, acolo unde s-a format memoria corporală. Regula este că această memorie se resetează într-un timp egal cu numărul de kilograme slăbit, adică la 10 kg slăbite memoria se va reseta în 10 luni. Dar acestea sunt doar teorii, adevărul este că, dacă ai redus brusc numărul de calorii corpul va fi obligat să cedeze din rezervele de grăsime. Dacă te întorci la felul în care mâncai înainte de dietă, corpul va reface rezervele, pentru că deja știe că ești imprevizibil, cine știe când și cât îl vei mai înfometa, așa că mai bine pune la cămară ceva pentru zile negre. Vedeți, noi nu suntem sinceri cu noi și cu coprul nostru, așa că nici el nu joacă cinstit cu noi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro