Ne puteţi ajuta cu exemple de alimente hipercalorice care nu au ce căuta în dieta noastră?
Sunt cele pe care le știm cu toții și pe care dieteticienii și nutriționiștii le recită de câteva decenii: măncarea tip fast food, sucurile carbogazoase, prăjelile, carbohidrații simpli, dulciurile, etc. Dar orice mâncare poate îngrășa, dacă nu este în cantitatea sau combinația corectă. O mână de cireșe, pe post de gustare, este o alegere foarte corectă. Un kilogram de cireșe, mai ales după masa principală, ne va îngrășa și balona. O bucată de carne la grătar cu salată este o alegere minunată, aceeași bucată de carne dată prin pemet și prăjită, combinată cu cartofi și un sos de maioneză, înseamnă o bombă calorică și un șoc alimentar pe care organismul nostru nu îl poate manageria, după o astfel de masă ne vom simți obosiți și îngreunați, în niciun caz hrăniți.
Mit sau adevăr: Dietă fără sport nu se poate şi invers?
Eu cred în abordarea complexă, ne trebuie și nutriție sănătoase și sport. Dar dacă vrem să slăbim, nutriția este cea care contează în proporție de 80%. Sportul ajută la remodelare și tonifiere, îmbunătățește condiția fizică, dar slăbitul este o matematică simplă între cât intră în organism și cât consumăm. În concluzie, alimentația rămâne cel mai important instrument de slăbit.
Ce combinaţii de exerciţii funcţionează cel mai bine pentru arderea grăsimilor?
Un anume tip de mișcare ne poate ajuta în procesul de slăbire alături de alimentație. De exemplu: dacă folosim mersul ușor pe bandă sau ușor accelerat. Există o formulă: 220 minus vârsta ne dă maximum de puls. S-a demonstrat științific că dacă folosim 60 - 80% din maximum de puls în momentul în care alergăm sau mergem accesăm zona de ardere a grăsimilor. De aceea este foarte important să ai un ceas care să-ți monitorizeze pulsul în timp ce alergi ușor, iar ca indicator de referință astea înseamnă să nu gâfâi. În momentul în care gâfâi, înseamnă că ești în deficit de oxigen și atunci te duci în zona de rezistență, care este o altă zonă de efort și nu mai arzi grăsimea ca sursă primară de energie.
Este obligatoriu sa mergem la sala sau putem face exercitiile si acasa?
Sport se poate face oriunde. Putem merge pe jos, putem urca scări, putem face curat în casă (o sesiune de curățenie este echivalentă cu un antrenament cardio). Dacă vrem însă remodelare, slăbirea localizată, ne trebuie un specialist. Apoi sportul trebuie făcut constant, minim de două ori pe săptămână. Dacă mergem la sală o dată pe lună, nu are niciun efect.
Mit sau adevăr: la micul dejun mâncăm grăsimi; la prânz - carbohidraţi şi la cină - proteine?
Nu, nu știu cine a spus așa ceva, dar trebuie să măncăm echilibrat la fiecare masă, din toate categoriile de alimente. Dimineața organismul se trezește și el, ca și noi, după o perioadă de repaos. Dacă noi dăm grăsimi ficatului, probabil că toată ziua ne vom simți rău. Carbohidrații sunt o idee proastă dacă vrem să slăbim, cu atât mai mult cei simpli. Proteina este foarte bună în slăbire, dar nu cred că seara trebuie să facem exces de proteină, pentru că cina trebuie să fie mai ușoară. Dacă noi mâncăm o friptură consistentă seara, iar stomacul și ficatul nostru, în loc să se odihnească, au de lucru, atunci nu-i de mirare că vom fi obosiți toată ziua.