Vrei sa te casatoresti, il iubesti pe omul de langa tine, dar nu reusesti sa comunici cu viitorii socrii. Te-ai casatorit de curand, locuiesti cu familia...
Vrei sa te casatoresti, il iubesti pe omul de langa tine, dar nu reusesti sa comunici cu viitorii socrii. Te-ai casatorit de curand, locuiesti cu familia proaspatului sot si lucrurile nu merg foarte bine.
Sau, din contra, parintii alesului tau sunt niste oameni deosebiti, care te-au primit foarte bine in casa lor. Acestea sunt o parte dintre lucrurile de care te lovesti atunci cand vrei sa faci pasul cel mare: sa iti intemeiezi o familie.
Daca asculti povestile celor din jur, ai sa descoperi ca intotdeauna au existat probleme intre generatii. Fie ca sunt diferente de mentalitate, de educatie, este imposibil sa nu existe un moment in care sa nu spui: "Vai, ce socrii mi-a dat Dumnezeu!". Insa, acesta este unul dintre lucrurile pe care nu le poti alege in viata. Iti poti alege sotul, dar pe parintii acestuia trebuie sa-i iei ca atare si sa-i accepti.
Tocmai te-ai casatorit si vrei sa mergi sa-ti vizitezi parintii. Socrii tai, de moda veche, iti spun ca acum a venit vremea sa renunti la orele petrecute in compania familiei tale, pentru ca lucrurile s-au schimbat si trebuie sa te ocupi mai mult de sotul tau.
Cum reactionezi? Te enervezi sau ii lasi sa vorbeasca si-ti vezi de treburile tale. Indiferent de alegerea pe care o faci, acesta este un comentariu care-ti va ramane intotdeauna intiparit in minte.
Esti tanara, iti doresti sa iesi in oras cu prietenele, fara sotul tau, dar mama lui se uita ciudat cand afla ca acest lucru este posibil. Imediat, vine cu replica: "Mama, pe vremea mea, lucrurile nu stateau asa. Eu nu ieseam decat cu barbatul meu. M-am maritat, acum sunt numai a lui."
Aceasta este o conceptie valabila pentru multe dintre soacrele noastre, insa lucrurile au evoluat, iar conceptiile ar trebui sa se schimbe. Cum sa procedezi in aceasta situatie? Cel mai bine este sa vorbesti cu sotul tau si sa-i explici ca aceasta intruziune in viata voastra nu face decat sa creeze probleme.
O alta discutie care se iveste este aceea a banilor. Socrii vor sa stie intotdeauna care sunt veniturile pe care le aveti, pe ce cheltuiti banii si de ce nu reusiti sa economisiti niciodata pentru "zile negre".
Aceasta nu este o mentalitate gresita, este bine sa ai ceva pus deoparte pentru momentele grele inerente, insa este imposibil sa nu te deranjeze cand vor altii sa-ti faca ordine in buget.
Cum te imbraci? Ai copil si continui sa porti fuste scurte, colanti, bluze decoltate. Asa ceva nu este posibil in conceptia socrilor tai. Acum, dupa parerea lor, trebuie sa-ti schimbi total atitudinea. Frecvent, se intampla sa faca referire la parerea oamenilor din jur: "Ce-o sa zica lumea?".
In momentul acesta, trebuie sa ii explici soacrei tale ca venirea pe lume a unui copil nu implica schimbari radicale in modul in care te porti sau te imbraci. Daca tu te simti bine intr-o fusta scurta sau in colanti, te poti imbraca astfel fara probleme.
Spune-i ca acest copil ti-a completat viata, te-a facut sa ai mai multa incredere in tine si, mai ales, incearca sa-i explici faptul ca parerea lumii nu prea conteaza. Barfele exista cu sau fara motive.
O vorba din popor spune ca mamele de baieti sunt mult mai dificile decat mamele de fete. Stand de vorba cu prietenele mele, am ajuns la concluzia ca este o teorie cat se poate de adevarata.
"Cat de mult ai slabit, mama!", "Ai mancat?", "Iti pune sotia ta pachet la serviciu?", acestea sunt numai o parte din intrebarile pe care le auzi si, fie ca recunosti, fie ca nu, te fac sa te gandesti ca mama lui nu o sa te accepte niciodata. Incearca sa ai o discutie deschisa cu ea, spune-i ca aceste comentarii te deranjeaza si ca intentia ta nu este sa-i faci rau fiului ei.
Tocmai ai nascut. Chiar si acest moment de fericire poate fi umbrit de relatia pe care o ai cu soacra ta. Iti reproseaza des fie ca nu l-ai imbracat corespunzator pe cel mic, fie ca nu ai respectat toate obiceiurile mostenite de generatii, ori ca nu procedezi asa cum te-a sfatuit ea.
Este foarte dificil sa o faci sa inteleaga faptul ca lucrurile stau altfel acum si ca ce a fost este de mult apus. Lumea a evoluat, scutecele au fost inlocuite cu pampersi, adormitul "pe picioare" nu mai este o metoda utilizata in prezent, acum exista patuturi "muzicale", care-i fac o deosebita placere celui mic.
Implic-o pe soacra ta in activitatile zilnice, explica-i faptul ca, in urma unor studii, s-a descoperit ca adormitul "pe picioare" este nepotrivit pentru sanatatea si personalitatea copilului tau.
Acesta se va obisnui sa adoarma astfel si va fi foarte greu sa-l dezobisnuiesti. In cazul pampersilor, acestia sunt mult mai eficienti impotriva iritatiilor pielii. Explica-i, sigur va ajunge sa te inteleaga!
Ca un sfat, din prisma unei femei casatorite care a trecut prin multe dintre problemele prezentate mai sus, cel mai bun lucru este ca tinerii sa nu stea in aceeasi casa cu parintii sau socrii.
Daca acest lucru nu este posibil, incearca sa vorbesti cu sotul tau si sa-i explici ca un astfel de comportament din partea parintilor lui nu face altceva decat sa distruga relatia frumoasa pe care voi doi incercati sa o construiti.