Pericolul din casa ta
Chiar daca nu-ti vine sa crezi, in locuinta pot exista o sumedenie de produse sau obiecte care-ti pot face rau tie si familiei tale. La prima vedere, totul pare in regula, dar o mica neatentie poate duce la o tragedie de mari dimensiuni. Un foc nesupravegheat uitat din greseala, substante otravitoare pentru curatenie sau insecticide, cutite puse cu taisul in sus, poate chiar legaturile necorespunzatoare facute in tabloul electric. Lista poate continua, insa este important de stiut ce ai de facut daca treci printr-o situatie de genul acesta si ce trebuie sa nu lipseasca din trusa de prim ajutor pe care toata lumea trebuie sa o aiba in casa.
Asadar, dupa cum am amintit, focul pare a fi cel mai mare pericol care planeaza asupra familiei tale. Intr-o clipa de neatentie, poti lasa aragazul aprins si banala laveta de bucatarie aflata in apropierea sursei de foc se poate aprinde. Tu iti faci treaba prin casa si, dintr-o data, simti fum, bucataria ta e in flacari. Ce trebuie sa ai la indemana? Evident, apa sau, in cel mai bun caz, un extinctor, care te vor ajuta sa actionezi in prima faza.
Sursele de caldura. Daca stai la bloc, lucrurile sunt mai simple - ai calorifer. Nici acest obiect nu trebuie neglijat - caloriferul trebuie mascat, pentru ca puiul tau se poate rani grav in momentul in care, dintr-o cazatura accidentala, se loveste de el.
Problemele mai mari intervin in momentul in care stai la casa. Daca nu ai incalzire centrala, cu siguranta, unica ta sursa de caldura o reprezinta sobele de teracota. Ai mare grija - daca sunt supraincalzite, acestea pot provocat arsuri destul de grave. De asemenea, toamna, inainte sa folosesti sobele, trebuie sa le cureti foarte bine. In cazul in care tirajul nu se face corespunzator, toate gazele ajung in casa si exista pericolul intoxicarii cu monoxid de carbon.
Fierul de calcat nesupravegheat. Calcai si tocmai a sunat cineva la usa sau te cheama cel mic din camera alaturata. Care este primul lucru pe care vrei sa-l faci? Trebuie sa gasesti un loc corespunzator pentru fierul de calcat. Daca nu ai masa speciala sau un suport, ai grija. Trebuie neaparat sa-l scoti din priza si apoi, fie il pui pe gresie, fie pe un tocator, in pozitie verticala.
Cand vrei sa pleci de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, ai grija sa verifici toate sursele de apa, sa scoti din priza toate obiectele casnice si sa inchizi aragazul. Nu trebuie sa te gandesti numai la siguranta locuintei, dar si la cea a vecinilor - o inundatie sau un incendiu pot avea efecte dezastruoase.
Daca folosesti substante otravitoare, dar si detergenti sau clor, toate trebuie pastrate intr-un loc special amenajat, cat mai departe de mancare, de locul de joaca al copilului sau intr-un loc deschis. Obligatoriu, recipientii in care sunt depozitate aceste substante trebuie sa aiba eticheta pe care sa fie notat numele produsului din interior. Ideal este sa le depozitezi intr-un loc care poate fi blocat.
Daca iubesti plantele de apartament, trebuie sa cunosti foarte bine riscurile la care te expui atunci cand esti in prezenta lor. Feriga, ficusul, crinul, chiar daca sunt foarte frumoase, iti pot afecta sanatatea foarte grav. Ori emana un miros toxic, ori, in momentul in care le cureti, frunzele lor secreta o substanta periculoasa pentru piele. Incearca sa le depozitezi intr-un loc foarte aerisit, evitand pe cat posibil dormitorul.
De asemenea, baia poate fi o eventuala sursa de pericole. Copiilor li se pare foarte interesant vasul toaletei. Daca ajung in baie, acesta este primul loc pe care vor sa-l exploreze. Ai grija ca vasul sa aiba intotdeauna capacul lasat. Daca, din cauza unei defectiuni, ai hotarat sa depozitezi apa in cada, nu uita usa deschisa. Cel mic poate in orice moment sa alunece in apa.
Esti fumatoare. Ai grija sa stingi foarte bine tigarile inainte de a le arunca. O idee buna este si aceea de a turna putina apa in scrumiera, inainte de a o curata - este mai sigur. Bricheta lasata in apropierea aragazului este, de asemenea, periculoasa, pentru ca poate lua foc in orice moment. Pentru siguranta copilului tau, foloseste brichetele special prevazute cu un sistem de siguranta la aprindere.
Nu lasa niciodata usa de la intrare deschisa. Se poate intampla oricand sa te trezesti cu cineva nepoftit la tine in casa sau, daca ai copil, acesta poate sa iasa afara, iar pericolele care-l asteapta sunt, cu siguranta, mult mai mari...
Cutitele, furculitele, toate obiectele ascutite pe care le folosesti in bucatarie trebuie asezate cu mare grija in locurile special destinate acestora. Astfel, nu va exista riscul sa te ranesti daca aluneci, din greseala.
Trusa de prim ajutor
In cazul in care, din nefericire, se produce unul dintre accidentele casnice descrise mai sus, este bine sa ai la indemana o trusa de prim ajutor. Multe persoane cred ca aceasta trebuie sa existe numai in masina. Eronat!
In primul rand, trebuie sa ai in vedere medicamentele pentru diverse afectiuni care pot parea: antihistaminice pentru alergici, antitermice pentru episoadele febrile, antisepticele pentru infectii, analgezicele pentru dureri si antiacidele sau antidiareicele pentru cei care au probleme cu digestia;
Garoul poate fi folosit atunci cand, din cauza unei taieturi, hemoragia nu se mai opreste. Deasupra zonei lezate, daca aceasta este pe picior sau brat, trebuie aplicat un garou, care va obstructiona vasul de sange sectionat;
Fese sterile de tifon si leucoplast pentru a acoperi zona ranita, eliminand astfel pericolul unei infectii;
Termometru, penseta si foarfeca.
Nu uita sa completezi trusa de prim ajutor dupa ce ai apelat la ea.