Si parintii merg la cursuri
Casă şi familie · Copii / De Roxana Totolici, 05.09.2007

Calitatea de a fi parinte nu necesita antrenament, dar mereu exista loc de mai bine. Parintii sunt tot mai interesati sa acorde copiilor lor cea mai buina educatie...

Calitatea de a fi parinte nu necesita antrenament, dar mereu exista loc de mai bine. Parintii sunt tot mai interesati sa acorde copiilor lor cea mai buina educatie, dar sunt foarte ocupati cu serviciul, viata profesionala acaparandu-i.

Pentru ca timpul este foarte pretios, tinerii au nevoie de ajutor in ceea ce priveste cresterea si educarea copiilor. In ultimul timp, au inceput sa fie organizate si in Romania cursuri care au scopul de a ajuta parintii in cresterea si educarea celor mici. Ele sunt sustinute de specialisti in comunicare, psihologi sau pedagogi.



Specialistii in educatie incearca sa comunice parintilor o parte din experientele lor, in scopul imbunatatirii relatiei parinte-copil. Participarea la cursuri si seminarii dedicate parintilor este cunoscuta in strainatate sub denumirea de coaching parental. In cadrul acestor cursuri sunt discutate teme de interes pentru parinti cum ar fi autoritatea, increderea sau responsabilizarea copiilor.

Ce este coaching-ul parental?

Conceptul de coaching parental a luat nastere in scopul pastrarii echilibrului in familie, al antrenarii si motivarii copiilor pentru a obtine rezultate bune la scoala. Coaching-ul parental presupune prezenta specialistilor in comunicare si educatie, care sunt inainte de toate parinti.

La astfel de seminarii iau parte parintii care doresc sa faca fata schimbarilor inerente vietii de familie care, adesea, genereaza adevarate probleme relationale intre parinti si copii. Schimbarile negative pot influenta si afecta echilibrul personal, scolar sau profesional.

Coaching-ul se adreseaza tuturor parintilor, atat celor care formeaza o familie cat si celor vaduvi sau divortati, care isi cresc copiii fara partener. El are drep scop depasirea dificultatilor, evitarea conflictelor si conservarea armoniei familiale.



Coaching-ul parental poate fi un moderator intre copil si parintii acestuia. El permite depasirea dificultatilor si mentinerea echilibrului necesar unei familii. Coaching-ul ii ajuta pe parinti sa isi asume diferite roluri, sa inteleaga necesitatile si dorintile propriilor copii.

De exemplu, atunci cand cei mici nu obtin rezultate bune la scoala, prima reactie a parintilor este sa apeleze la un profesor particular. Dar, in cazul unor elevi, problema consta in organizare, motivare si in metoda de invatare.



In Romania, s-au organizat mai multe cursuri de acest tip, fiind un domeniu in dezvoltare. Unele dintre ele sunt organizate de Asociatia Creativ, Centrul de Resurse pentru Educatie, si vizeaza consilierea psihologica privind dificultatile de intelegere si de comunicare eficienta a nevoilor si emotiilor, problemele comportamentale si cele scolare.

Un alt curs, organizat de Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step sub numele "Totul este joc de la nastere la sase ani" si sustinut de dr. psiholog Carmen Anghelescu, a abordat temele: "Cum invata copiii mici?", "Diversitatea situatiilor de invatare" si "Copilul mic este actor - teatru , invatare, educatie".

De ce sa participi la astfel de cursuri?

Te ajuta sa iti stabilesti prioritatile ca parinte. Sa stii la ce trebuie sa te astepti de la cel mic intr-o anumita situatie si cum sa raspunzi la reactia lui.

Iti dezvolta capacitatea de a-ti asculta copilul, de a gestiona situatiile in mod favorabil si de a atenua conflictele dintre voi.

Te invata sa utilizezi cele 12 chei ale motivarii pentru a-ti atinge "obiectivele" de parinte si sa le impartasesti copiilor tai pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Vei fi mai aproape de copilul tau si, comunicand mai mult, il vei putea ajuta sa isi stabileasca prioritatile si obiectivile si sa isi identifice nevoile, calitatile si factorii care il motiveaza.

Vei invata sa il sustii, sa il incurajezi si sa ii cultivi increderea in el, putand astfel sa obtina cele mai bune rezultate. Il vei ajuta sa gaseasca singur solutii.

Daca te hotarasti sa participi la astfel de cursuri, alege unul organizat de specialisti in educatie. Intereseaza-te care sunt modulele pe care le contine cursul, ce teme abordeaza si ce abilitati iti vor dezvolta.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro