Jucarii sigure pentru copilul tau
Casă şi familie · Copii / De Roxana Luca, 27.06.2008

Magazinele sunt pline cu tot felul de jucarii, care nu sunt in conformitate cu normele de securitate. Astfel incat, atunci cand achizitionezi o jucarie pentru micutul tau sau vrei...

Magazinele sunt pline cu tot felul de jucarii, care nu sunt in conformitate cu normele de securitate. Astfel incat, atunci cand achizitionezi o jucarie pentru micutul tau sau vrei sa-i faci nepotelului un cadou, trebuie sa fii precauta. Iata ce trebuie sa cumperi si ce sa eviti, pentru a fi sigura ca micutul tau se joaca in siguranta.

La ce sa fii atenta:

Substantele periculoase

Vopseaua de plumb este folosita la fabricarea jucariilor pentru ca rezista bine la coroziune. Ea asigura jucariilor un aspect nou si le sporeste durabilitatea. In ciuda acestor avantaje, plumbul este nociv pentru copii si poate provoca afectiuni ale sistemului nervos, afectand abilitatile de intelegere si de vorbire. In anumite cazuri, inhalarea lui poate duce la moarte. In unele tari, legile permit un continut de 0,06% al plumbului in jucarii, iar cele care depasesc acest procent sunt retrase de pe piata si interzise.

Pericolul de asfixiere

Multe jucarii contin piese foarte mici, care se pot demonta. Obiectele care masoara cel putin patru centimetri trebuie sa fie o sursa de neliniste pentru parinti, mai ales pentru cei care au bebelusi sau copii de 2-3 ani.

Varsta

Exista un motiv intemeiat pentru care jucariile sunt destinate copiilor apartinand diferitelor grupe de varste. De exemplu, un copil de doi ani nu trebuie sa se joace cu coarda de sarit a surorii sale mai mari. Fabricantii de jucarii iau in considerare abilitatile si nivelul de dezvoltare al copilului, fiind atenti la securitatea grupei de varsta careia i se adreseaza jucaria respectiva. Fii si tu atenta atunci cand cumperi jucariile si cere sfatul vanzatoarei, daca nu este mentionat pe eticheta produsului carei varste este destinat.

Ce poti face:

Informeaza-te

Citeste ziarele, uita-te la stiri si cauta pe Internet. Astfel, vei afla despre micile acidente care au loc din cauza jucariilor. Cand vrei sa cumperi o anumita jucarie, trebuie sa stii mai intai ce contraindicatii are. Companiile serioase, producatoare de jucarii, au liste de avertismente pe care trebuie sa le citesti si tu.

Citeste eticheta

Eticheta este un element-cheie pentru ca micutul tau sa fie in siguranta. Ea contine informatii importante, cum ar fi varsta pentru care a fost conceputa jucaria, materialele folosite in productia sa, inclusiv cele periculoase sau toxice , daca produsul este facut dintr-un material care se spala sau igienic si, de asemenea, daca produsul este rezistent la foc sau nu. Jucariile elaborate au si manual de instructiuni, pe care trebuie sa il parcurgi inainte de a te hotari sa le achizitionezi.

Fara jucarii vechi

Desi este rentabil ca cel de-al doilea fiu al tau sa se joace cu aceleasi jucarii de care s-a bucurat fratele mai mare cand era de varsta lui, nu este recomandat sa o faca. Jucariile vechi nu pot corespunde standardului de securitate caruia i se supun cele noi, fie pentru faptul ca erau alte reguli atunci cand au fost ele produse, fie pentru ca s-au deteriorat in timp.

Pastreaza-le curate

Pe langa faptul ca iti inveti copiii cum sa isi aranjeze jucariile, pentru a evita dezordinea si deteriorarea acestora, invata-i si cum sa le pastreze curate. Este important sa te asiguri ca toate suprafetele jucariilor sunt curate. Sterge masa de desen sau de joc cu o laveta dezinfectanta, insa nu folosi substante chimice. Daca micutul are obiceiul sa isi intinda jucariile pe jos, rezerva-i un covoras sau o cuvertura pe care sa o speli saptamanal. De asemenea, spala si jucariile din plus, respectand instructiunile de pe eticheta.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro