Din varii motive, familia nu te poate ajuta, asa incat va trebui sa angajezi o bona. Usor de zis, dar mai greu de facut...Cum poti avea incredere intr-o persoana straina?
Sa presupunem ca perioada in care te-ai aflat in concediu post natal se apropie de sfarsit. Sau tocmai ti-ai schimbat locul de munca, iar noile atributii nu iti mai lasa timp sa stai cu bebelusul.
Din varii motive, familia nu te poate ajuta, asa incat va trebui sa angajezi o bona. Usor de zis, dar mai greu de facut... Cum poti avea incredere intr-o persoana straina?
Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont pentru a face o alegere buna si a fi linistita peste zi, stiind ca micutul tau este in siguranta.
Ideal ar fi ca persoana respectiva sa-ti fie recomandata de cineva. Asadar, primii carora te vei adresa sunt prietenii si vecinii (chiar daca acestia nu au copii, poate cunosc, la randul lor, pe cineva).
Cand iesi in parc impreuna cu bebelusul, imprieteneste-te cu alte mamici si cere-le sfatul. Ai fi surprinsa tu insati de rezultatele pe care le-ai putea obtine.
In ultima instanta, anunturile de la mica publicitate si agentiile de profil reprezinta o solutie; dar aceasta trebuie sa fie varianta "in extremis", pentru ca nu te poti baza pe experienta si recomandarile cuiva necunoscut.
Ai obtinut un nume si un numar de telefon. Victorie? Nu inca. Mai intai, trebuie sa te asiguri ca bona respectiva este potrivita pentru situatia ta.
Spre exemplu, daca micutul tau este inca foarte mic, se impune sa te asiguri ca bona este obisnuita sa aiba grija de bebelusi (ar fi cel mai bine daca ar avea experienta in acest sens si, eventual, sa fi urmat o serie de cursuri de prim ajutor).
Pasul urmator consta in stabilirea unui interviu. Dincolo de discutia in sine si de aspectele despre care am vorbit, fii atenta la orice detaliu.
Pentru inceput, asa cum stii si tu, punctualitatea reprezinta un pretios indiciu al seriozitatii si maturitatii. De asemenea, vestimentatia isi are importanta sa.
Nu inseamna ca, daca bona apare imbracata intr-un deux pieces sobru, este automat calificata pentru a obtine slujba; insa, daca e strident machiata si poarta un top scurt si foarte decoltat, ar fi bine sa te mai gandesti o data inainte de a o angaja.
Sa presupunem ca tu si partenerul tau v-ati hotarat: este bona perfecta! Nu uita insa ca si prichindelul trebuie sa-si dea cu parerea si sa o accepte (daca este ceva mai mare, desigur). Prezinta-i-o, spune-i ca ea este cea care va sta cu el in cursul zilei - sau si in week-end, daca vrei sa iesi in oras si te-ai inteles cu ea in aceasta privinta. Se poate intampla ca micutul sa nu fie foarte incantat.
Nu-ti voi spune ca trebuie sa-ti impui vointa cu orice pret, pentru ca aceasta nu este o solutie. Daca prichindelul plange de fiecare data cand soseste bona, este agitat si irascibil, orienteaza-te spre altcineva. Nu inseamna ca ea nu este calificata ci doar ca, pur si simplu, copilul nu o agreeaza, fara un motiv anume.
Indicii care iti "spun" ca ai ales o bona extraordinara
Nu se sfieste sa recunoasca faptul ca, in timp ce nu era atenta, micutul incepuse sa se joace la priza (in loc sa o critici, remarca sinceritatea ei! Bona are datoria sa te informeze in legatura cu tot ceea ce face copilul, chiar daca nu o avantajeaza - iar a gresi este omeneste...).
Inventeaza in permanenta jocuri noi si cu potential educativ pentru micut.
Intra cu usurinta in jocul copiilor (infasa papusa, "conduce" masinuta cu telecomanda).
In week-end, cand esti acasa, copilul te intreaba despre ea si este nerabdator sa afle cand va veni din nou.
Ultimul, dar cu siguranta cel mai important aspect: copilul tau este fericit si bine ingrijit, iar tu poti lucra linistita, stiindu-l "pe maini bune".