Gemenii - un caz particular
Nasterea gemenilor este un proces fiziologic normal, ca si nasterea unui singur copil. Dar, in ciuda acestui fapt, este traita, de cele mai multe ori, in plan subiectiv (si nu numai) ca un adevarat soc, atat pentru mama, cat si pentru restul familiei, dar mai ales pentru ceilalti copii. Socul produs de modificarea importantei lor in familie va fi dublu, cu atat mai mult cu cat ei sunt marcati de misterul acestei nasteri ("de ce doi?").
Gemenii monozigoti (proveniti din divizarea unui singur ovul fecundat) sunt atat de asemanatori, incat multi ii considera ca un singur individ in dublu exemplar. Asemanarile dintre ei apar inca din viata intrauterina; in cazul unor accidente ce vizeaza zigotul (oul) in diferite perioade ale dezvoltarii lui, apar aceleasi efecte. Gemenii sunt, in general, de acelasi sex, au aceeasi grupa sangvina si acelasi tip de haptoglobina (o proteina din serul sangvin).
Exista o mare asemanare tipologica intre gemenii monozigoti, pentru ca provin dintr-un singur ou fecundat, genele determinand si un potential psihologic comun. Intre ei exista o similitudine frapanta si nu rareori sunt confundati unul cu altul. Asemanarea se manifesta si in gestica, privire si stralucirea ei, in conformatia generala a corpului, a mainilor si chiar a amprentelor digitale.
Ei traverseaza concomitent etapele fundamentale ale cresterii si maturizarii: mersul, aparitia primilor dinti, inceputul vorbirii, evolutia endocrina puberala si aparitia caracterelor sexuale secundare, procesele evolutive din varsta a treia si chiar coincidenta in timp a decesului. Chiar si dupa 25 de ani, ei au o sensibilitate asemanatoare la anumite boli.
Exista asemanari evidente si in planul caracteristicilor psihice: corelatii semnificative in privinta acuitatii senzoriale, a perceptiei, atentiei, memoriei verbale, caracteristici empatice foarte dezvoltate, mai ales in relationarea dintre ei (chiar la distanta, unul "simte" cand se intampla ceva rau cu celalalt si reactioneaza printr-o stare de alerta, de neliniste evidenta).
Potentialitatile structurilor temperamentale genetice se manifesta cvasiidentic in mobilitatea, forta si echilibrul proceselor nervoase superioare, precum si in dispozitia si tonusul activitatii.
Gemenii dizigoti (proveniti din ovule diferite) sunt mai apropiati structural si functional de fratii obisnuiti, intrucat ei nu sunt identici din punct de vedere genetic. Deosebirile fizice dintre gemenii dizigoti sunt evidente, si se accentueaza o data cu varsta, iar trasaturile psihice difera in mod evident, mai ales in ceea ce priveste idealurile, preferintele, interesele, valorile, personalitatea in general.
Cata dragoste primim?
Praslea, rasfatatul
"Si era una la parinti..."
Articol
©Romanian Publishing Group