Fa-l sa se simta tatic!
Casă şi familie · Copii / De Flavia Ciorba, 16.08.2001

Partenerul tau trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca va deveni tata. El va incepe sa iubeasca fatul si va astepta cu nerabdare crescanda venirea copilului sau pe lume...

Partenerul tau trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca va deveni tata. Elva incepe sa iubeasca fatul si va astepta cu nerabdare crescanda venireacopilului sau pe lume, daca vei sti cum sa il faci martor la sarcinata, acceptand sa te insoteasca la consultatii si citind seara impreuna"Ghidul femeii insarcinate".

Psihologul Smaranda Grosu, de la Centrul Medical Unirea, ii sfatuiestepe viitorii tatici sa isi ocroteasca partenerele insarcinate, sa le deaatentie si sa demonstreze ca se preocupa de starea lor. In acest fel,se dezvolta si sentimentul ca vor fi tati. Iar daca viitorii taticivor urma pasii urmatori, ei vor considera ca nasterea a fost cel maiimportant eveniment din viata lor, ceea ce va crea o legatura foarteputernica intre ei si copii.


Ia-l cu tine la ecografii
"In primul rand, viitorul tata ar trebui sa participe la toateconsultatiile, pentru ca este momentul in care partenerii incep sase obisnuiasca cu gandul ca viitorul bebelus este pe drum", spunepsihologul. Iar ecografia reprezinta chiar oportunitatea de a vedea"fotografia" fatului. Mama simte schimbarile care au loc in trupul ei,dar pentru sotul sau, acestea nu sunt evidente de la inceput. Or, inmomentul in care il aude pe doctor spunand : "Aceasta e manuta copilului"sau "Iata capsorul", e imposibil ca in sufletul sau sa nu se cuibareascadragostea si duiosia pentru copil.


Frecventati cursuri de pregatire prenatale
Ar fi o idee excelenta, deoarece acestea sunt indicate atat din punct devedere educational, cat si social. Participarea la astfel de cursuri estede ajutor, deoarece barbatul are posibilitatea sa invete lucruri nestiutedespre sarcina. Pe de alta parte, partenerii petrec impreuna cateva orepe saptamana, timp in care se concentreaza asupra exercitiilor fizicecare faciliteaza nasterea. Ca sa nu mai vorbim despre cum va povesti elcelorlalti tati despre evolutia viitorului sau copil.


Stati de vorba cu... burtica
Sa vorbeasca burticii, sa o sarute si sa o maseze usor suntmanifestari care il apropie foarte mult de copilul nenascut. Putetimodela personalitatea copilului spunandu-i ca este un bebelus cuminte,simpatic, iubit si dragut. Este foarte important ca partenerul sa itiasigure conditiile in care sa te simti confortabil si calma, deoarececopilul simte acest lucru si se dezvolta intr-un mod sanatos.

Sa decoreze camera copilului
Aceasta activitate face ca tatii sa devina si mai implicati in meseriade parinte. "Pericolul" e ca asa incep sa faca planuri de viitor pentrucopilul lor. Dar exista superstitia ca nu e bine sa cumperi hainute saujucarii, inainte ca bebelusul sa se nasca. Dar, partenerul tau poate sase ocupe de decorarea camerei dupa nastere, in cele 3-4 zile in care tu sicopilul sunteti inca in spital. Atunci nu-l mai opreste nimeni sa cumpereun patut dragalas, tone de jucarii si, neaparat, un calut din lemn.


Cititi cat mai multa literatura de specialitate.
Este important ca invatati macar "Ghidul femeii insarcinate". Pe langa el,pe piata au aparut o multime de brosuri folositoare. Ajunge sa intratiintr-o librarie si veti gasi o multime de carti care trateaza subiectulsarcina.

Sa asiste la nastere?
Si, desigur, poti sa ii sugerezi partenerului sa fie prezent in timpulnasterii, dar asta doar daca amandoi va doriti acest lucru. Este foarteimportant sa fie acolo, deoarece aducerea pe lume a unui copil este uneveniment care schimba viata pe termen lung. Nu incerca sa il "aduci" cuforta in sala de nastere. Trebuie sa si-o doreasca el suficient de mult.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro