Cum sa-l ajuti pe micul elev sa se organizeze
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 18.01.2006

Povestea se repeta aproape in fiecare zi, aproape in acelasi mod: copilul trebuie sa-si pregateasca lectiile, iar tu stii ce inseamna asta: dezorganizare, caiete sau manuale necesare...

Povestea se repeta aproape in fiecare zi, aproape in acelasi mod: copilul trebuie sa-si pregateasca lectiile, iar tu stii ce inseamna asta: dezorganizare, caiete sau manuale necesare - dar care sunt de negasit, creioane, stilouri si pixuri ingramadite intr-un penar urias, in care domneste haosul, plansele sunt raspandite prin toata casa...

Simti ca iti pierzi rabdarea, iar gandul ca mai urmeaza atatia ani de scoala planeaza ca un fel de amenintare.

Nu este mai putin adevarat faptul ca, la aceasta varsta, putini copii inteleg intr-adevar importanta scolii in general si a pregatirii riguroase a lectiilor, in particular.

Carui copil i-ar mai sta mintea la testul de matematica de vineri, daca stie ca in week-end va iesi in oras cu prietenii? Din fericire insa, exista cateva mijloace prin care il poti ajuta pe cel mic sa fie mai organizat si sa se mobilizeze.

Stati de vorba, impreuna cu toti membrii familiei - daca mai sunt frati sau surori mai mari, cu atat mai bine. Insa nu transforma aceasta discutie intr-un fel de tribunal inchizitorial.

Intr-o atmosfera destinsa, cu un castronel de alune sau orice altceva de rontait, vorbiti pur si simplu, povestiti-i experientele voastre de scolari (sa nu-mi spui ca tu erai perfecta si mereu constiincioasa...) si cautati impreuna o solutie.



A-l sfatui si a-i povesti despre experientele tale ca eleva nu inseamna sa-i impui sa procedeze cum faceai si tu; ideea este sa-l ajuti sa descopere care este cea mai eficienta metoda de organizare pentru el.

Nu uita ca este la varsta cand incepe sa-si manifeste spiritul independent, iar prea multe sfaturi si indicatii vor fi considerate, probabil, "dadaceala" si tratate ca atare - adica ignorate. Prin urmare...

Ofera-i mai multe optiuni. Iata un exemplu de "strategie" in mai multi pasi, care ar trebui sa dea rezultatele scontate.



1) Curatenie pe birou. Daca masa de lucru este acoperita de hartii, carti, extemporale vechi, CD-uri, caiete, agende si tot felul de suveniruri, putin probabil ca elevul se va aseza la lectii cu tragere de inima. Imaginea este dezolanta si, cand va vedea ca nu gaseste nimic din ce are nevoie (cum ar putea gasi rigla, daca aceasta este "ingropata" sub cinci manuale si doua caiete?), probabil ca va abandona si va incepe vreun joc pe calculator.

2) Un "organizer". Nu, nu este deloc prea devreme pentru asa ceva. Sistemul scolar de astazi s-a schimbat considerabil fata de anii anteriori, iar copiii au tot mai multe teme si proiecte de realizat.

Pentru a tine minte tot ce au de facut si care sunt termenele de predare, le-ar fi utila o mica agenda din piele tip organizer, in care sa-si poata nota. Daca are de facut proiecte pe termen lung, n-ar fi rau sa le noteze de mai multe ori, pe diferite pagini, pentru a avea permanent in minte acest aspect.

3) Ar fi bine sa faca lectii in fiecare azi, chiar daca nu are nimic de pregatit pentru a doua zi. In felul acesta, va fi mereu "in priza". Daca insista ca nu are nici o tema de facut, nu-l lasa sa se foloseasca de aceasta scuza pentru a evada la jocurile de pa calculator; sugereaza-i sa citeasca una dintre lecturile suplimentare obligatorii, apoi discutati pe marginea subiectului.

4) "Incet, dar sigur". Deviza aceasta se aplica mai ales in cazul temelor si sarcinilor complexe, pe care le-ar amana la nesfarsit... urmand noptile "albe", stresul si, bineinteles, lucrul superficial. In loc de asta, deprinde-l sa lucreze mai des, cate putin - astfel, nici nu se va plictisi, va acorda mai multa atentie detaliilor si isi va finaliza tema in timp util.

Nu-l critica. Chiar daca ati cazut de acord asupra sistemului de organizare, n-ar fi exclus ca dupa o vreme acesta sa nu mai dea rezultate. Nu este nimic surprinzator, asa incat nu intra in panica si nu-i face observatii, ci ajuta-l sa revina la vechiul sistem. Cu timpul, acest lucru va deveni un obicei si se va organiza singur.

Pana atunci insa, ajuta-l cu rabdare si perseverenta. In definitiv, nici Roma n-a fost construita intr-o singura zi!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro