Nu uita nici un moment ca micutul tau nu stie ca greseste si deci, nu va intelege de ce esti suparata pe el. De altfel, copiii vor fi mult mai receptivi daca mama este calma, ferma si blanda, si le explica despre ce este vorba.

Ajuta-l sa inteleaga urmarile gestului sau, spunandu-i ceva de genul "Atunci cand lovesti pe cineva, este dureros". In context, poti solicita si contributia "victimei", care ar urma sa confirme acest lucru. In continuare, explica-i micului agresor ca a gresit si invata-l sa-si ceara scuze.


In alta ordine de idei, incearca sa-ti dai seama ce-a fost in mintea copilasului tau atunci cand a lovit. Poate ca acesta este modul prin care incearca sa spuna "Salut!", "Hai sa ne jucam!", "Da-te mai incolo!" sau "Nu-mi lua jucaria!". Daca intelegi la ce se refera, ii vei putea sugera alternativele.

Supravegheaza-l cu atentie si, daca vezi ca se apropie de cineva cu mana ridicata, il poti prinde (cu blandete! Nu uita prima regula despre care am vorbit), si ii explici: "Nu ai voie sa lovesti!".


Invata sa-i anticipezi gesturile. Daca il opresti sa loveasca pe cineva, este de asteptat ca in curand sa incerce din nou. Asa incat stai in preajma si ofera-i alternative cand il vezi "in flagrant delict". Cu cat i se ofera mai des alternative, cu atat cresc sansele ca el sa inteleaga ce se asteapta din partea lui.

Majoritatea copiilor se manifesta agresiv in situatii de stres: de exemplu, cand este foarte multa lume in jur, sau multe persoane pe care nu le cunoaste, indiferent daca este vorba despre copii sau adulti. Pana cand esti sigura ca a depasit etapa aceasta de manifestare prin agresivitate, este bine sa eviti situatiile delicate. Micutul tau sa va simti foarte bine impreuna cu acei copii pe care deja ii cunoaste bine si fata de care stii ca nu se va manifesta violent.


Prin urmare, este important ca mai inainte de toate sa detectezi cauzele si numai in functie de acestea poti actiona. Nu este intotdeauna usor, cateodata este nevoie de mai mult timp si de asistenta unui specialist in psihologia copilului, dar cu siguranta problema se rezolva. Si, ceea ce este cel mai important, nu numai ca vor disparea tendintele de agresivitate, dar micutul isi va insusi mai multe dintre normele de comunicare cu persoanele din jur.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro