Cum il ajuti pe micutul tau sa-si faca prieteni
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 03.08.2006

Socializarea trebuie sa inceapa de la cea mai frageda varsta, nu trebuie sa astepti pentru aceasta ca micutul sa mearga la gradinita. Pentru unii copii...

Inca din primele momente cand ti-ai tinut bebelusul in brate, la maternitate, ai inceput sa-ti faci tot felul de vise si sa-ti imaginezi viitorul, mai mult sau mai putin apropiat.

Ce fel de personalitate va avea, cum va veti juca impreuna, cum va merge la scoala, cum isi va face prieteni... Acest ultim aspect este mai important decat ai crede, iar bazele trebuie puse inca din primele luni de viata.

Socializarea trebuie sa inceapa de la cea mai frageda varsta, nu trebuie sa astepti pentru aceasta ca micutul sa mearga la gradinita.



Pentru unii copii, a-si face prieteni este la fel de normal ca si a respira. Dar aceste cazuri sunt destul de rare si nu trebuie sa te simti descurajata daca micutul tau nu este astfel. Socializarea este o deprindere care se invata, ca atatea altele, in timp.

Efectele se vor face resimtite, pe termen lung, nu numai din punct de vedere al dezvoltarii afective a micutului, ci si pentru modelarea caracterului sau: un copil care este obisnuit sa fie inconjurat de prieteni, sa se joace impreuna cu acestia si, evident, sa-si imparta jucariile, va fi un copil altruist, care nu se va preocupa exclusiv de sine si care isi va dezvolta si aptitudinile de comunicare.


Prietenia dintre doi bebelusi este una dintre cele mai durabile, nealterata de interese de nici un fel. De multe ori, aceste prietenii se consolideaza pe masura ce micutii cresc.

Pe de alta parte, nu trebuie omis nici faptul ca prietenia copilasilor este mai degraba de ordin situational, contextual: "Eu sunt aici, tu esti aici, hai sa ne jucam". Nu trebuie, prin urmare, confundata o amicitie de moment cu o prietenie.

Nu te ingrijora daca micutul tau pare mai dispus sa se joace singur, in loc de a se alatura grupului. Pana in jurul varstei de trei ani, copiii prefera ceea ce psihologii americani au denumit "jocul paralel": se joaca unul langa altul, nu impreuna.

Simplul fapt ca fetita ta isi infasa papusa alaturi de o alta fetita care face acelasi lucru denota ca micutele sunt dispuse sa comunice, sa socializeze - doar ca, deocamdata, sunt prea mici pentru a face aceasta.

Este adevarat ca, pentru acei copii care au frati, surori sau veri de varsta apropiata, socializarea nu mai reprezinta ceva atat de dificil. Insa, daca nu este si cazul micutului tau, trebuie sa preiei tu rolul acesta: joaca-te cu el, infasa papusa sau impinge trenuletul electric, incurajandu-l sa intre in joc alaturi de tine. In caz contrar, cand va merge la gradinita, ar putea avea serioase problema de adaptare in colectiv.



Unii copii prefera, cel putin la inceput, sa-si creeze o lume imaginara, in care eroii principali sunt ei insisi, alaturi de jucarii: ursuleti, papusi, pitici si asa mai departe. Daca micutul tau procedeaza astfel, nu incerca sa-i impui sa se joace alaturi de alti copii.

Dimpotriva, stimuleaza-l sa discute cu acesti "colegi de joaca" si da-i sugestii in acest sens: fie este profesor si le preda elevilor, fie merge la magazin sa faca niste cumparaturi, etc... Aceste jocuri se pot dovedi foarte instructive, iar pe parcurs, micutul se va obisnui sa comunice cu alti copii de varsta sa.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro