Cum il ajuti pe micut sa-si invinga teama de medicul stomatolog?
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 03.08.2006

Numai la auzul cuvantului "dentist", se declanseaza o mica furtuna: micutul, care pana mai adineauri era vesel si jucaus, incepe sa scanceasca - si chiar sa tipe - iar printre suspine...

Numai la auzul cuvantului "dentist", se declanseaza o mica furtuna: micutul, care pana mai adineauri era vesel si jucaus, incepe sa scanceasca - si chiar sa tipe - iar printre suspine, iti aduce la cunostinta ca nu vrea sa mearga la medic.

A-l convinge sa te insoteasca este o adevarata aventura... Dar de ce asa? Cu blandete si diplomatie, il poti determina sa nu-i mai fie teama de stomatolog.

La ce varsta ar trebui sa mearga pentru prima data la dentist? Cel mai bine este sa discuti cu medicul lui pediatru, care te va indruma in acest sens. In principiu, medicul stomatolog ar trebui sa-i faca un control de rutina in jurul varstei de trei-patru ani, sau chiar si mai devreme.

Chiar daca dentitia nu este cea definitiva, este important sa se verifice daca dintii se dezvolta normal si cresc asa cum trebuie.

Probabil ca nici tu insati nu esti deosebit de incantata de perspectiva de a te duce la stomatolog. Este firesc, insa nu e cazul sa-i transmiti temerile acestea si copilului tau.

Pentru inceput, tine cont de urmatorul aspect: oricat de multumita ai fi de medicul tau stomatolog, nu este recomandabil sa-l duci la el si pe copilasul tau.

De ce? Pur si simplu pentru ca ar trebui sa-l vada un stomatolog pediatru. Acesta este obisnuit sa lucreze cu micutii, abordeaza altfel situatia, stie la ce reactii se poate astepta din partea lor si are mult mai multa rabdare.



Primul control stomatologic este la fel de important atat pentru copil, cat si pentru tine. Dupa consultatia propriu-zisa, medicul iti va vorbi despre cum trebuie sa-l inveti sa-si faca igiena orala si importanta periajului de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, iti va spune la ce trebuie sa te astepti in perioada urmatoare si la ce aspecte ar trebui sa fii atenta.

Cum il pregatesti pe prichindel?

Nu este usor, dar, daca faci acest lucru din timp, nu se va speria atat de tare. Spre exemplu, cand il ajuti sa se spele pe dinti, poti aduce vorba despre importanta ingrijirii dintilor, de care trebuie sa se ocupe numai medicul.


Urmareste-i reactia: probabil se va arata curios sa afle mai multe lucruri despre acest subiect, si atunci este momentul sa-i spui, in linii mari, cum va decurge consultatia. Cel mai important aspect este sa mentii discutia intr-o nota pozitiva si sa nu faci afirmatii care l-ar putea speria.

In aceeasi nota, exista numeroase carti pentru copii - de colorat, de obicei, dar nu numai - care abordeaza acest subiect. Cumpara-i cateva si, in timp ce el se distreaza colorand, adu in discutie ceea ce vrei sa-i comunici de fapt.


Rolul tau in pregatirea psihologica a copilului este esential si orice neliniste a ta i se va transmite automat si lui. Prin urmare, impune-ti sa fii calma si nu folosi in nici un caz cuvinte precum: "ac", "injectie", "durere", si asa mai departe.

De altfel, nici un stomatolog pediatru nu va pronunta asemenea termeni pe parcursul consultatiei. Daca micutul nu este infricosat, jumatate din batalie este deja castigata.

Cum il calmezi?

Se poate intampla ca, in ciuda masurilor pe care le-ai luat si a delicatetii tale, copilul sa fie speriat. Acest lucru se poate intampla in special atunci cand intra in cabinet, unde vede medicul in halat alb.

Ei bine, tu insati nu prea mai poti face mare lucru in acel moment: rolul principal ii revine medicului, numai el este in masura sa-l linisteasca. Din reactia sa iti vei da seama daca este un bun psiholog, apropiat de cei mici, sau dimpotriva, isi pierde repede rabdarea.

In tot cazul, ar trebui sa fii pregatita pentru o "repriza" de plans. Este normal ca micutul sa fie speriat, fie si numai pentru ca este o experienta noua, cu oameni pe care nu-i cunoaste si intr-un loc pe care nu l-a mai vazut niciodata.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro