Copiii, micii maestri ai santajului
Casă şi familie · Copii / 17.09.2008

Ii spui ca nu este voie sa mai manance bomboane inainte de masa. Este o regula sfanta! Si apoi, se aseaza in fata ta, cu o privire mai seducatoare decat a unui inger...

Ii spui ca nu este voie sa mai manance bomboane inainte de masa. Este o regula sfanta! Si apoi, se aseaza in fata ta, cu o privire mai seducatoare decat a unui inger, cerand inca o singura bomboana. Nimic mai mult... Si atunci in tine apare o mare lupta: chiar merita sa il dezamagesti pe copilasul din fata ta sau poti sa te faci ca nu conteaza inca o bomboana? Care este mesajul acestui joc subtil al lui si oare este atat de importanta acea bomboana pentru micutul din fata ta?

Care e semnificatia santajului


Atunci cand apare o regula, copilul incepe prin a verifica daca ea este valabila. In functie de rezultatele pe care le obtine, invata cum sa se descurce in mediul din care face parte. Un copil care stie ca nu are voie sa manance dupa ora 9 seara, poate afla cu o voce mieroasa si blanda sau chiar cu cateva lacrimi ca acea regula nu se mai aplica daca "plange" mai mult de doua minute ca ii e foame, desi a intrat deja in pat.

Mai poate descoperi si faptul ca regula nu se aplica decat in fata mamei, care are obiceiul de a respecta regulile si pentru ea si pentru micut, dar nu si in fata tatalui, care face destul de usor exceptii si pentru el, dar si pentru copil. Astfel, desi ai sentimentul ca esti un parinte strict, iti educi copilul catre o directie de mic escroc sentimental, care isi va masura dragostea celor din jur prin lucrurile pe care le primeste, desi nu era cazul.


De ce canalul de comunicare este adesea unul sentimental

 
Intr-o prima etapa, orice copil incearca diferite metode prin care poate sa obtina exceptia de la regula. Cei care isi dezvolta abilitatea de a santaja sentimental sunt cei pe care mediul i-a invatat ca acesta este canalul care functioneaza cel mai bine si are cele mai mari sanse de reusita. In functie de modul in care persoanele din jurul sau reactioneaza, el isi poate adapta diferite tipuri de comportament, scopul sau fiind acelasi.

Ce sa faci cu un mic santajist...


  • Invata sa respecti si tu regulile pe care i le impui
Daca unui copil i se cere sa isi puna pantofiorii la locul lor indata ce intra in casa, insa tu nu faci la fel de fiecare data, el va invata automat ca poate sa faca si el acelasi lucru. Copii sunt mult mai atenti la exceptii decat la confirmari ale regulii. Este foarte important ca regulile sa fie respectate de toti membrii familiei pentru ca el sa le respecte in mod sistematic.

  • Explica-i care e rostul regulii
Copiii sunt niste "omuleti" mai mici si, de cele mai multe ori, sunt foarte inteligenti. Nu ii trata ca si cum tu esti detinatorul adevarului absolut si el nu stie nimic. Explica-i pe intelesul lui si vei avea mari surprize! Atunci cand unui copil i se explica cauza unei anumite reguli, el se simte implicat, responsabilizat in aplicarea regulii si reactioneaza ca atare.


  • Nu te juca cu regulile

Daca ai spus ceva, nu schimba lucrurile doar pentru ca ti s-a schimbat starea de spirit. Daca iti pare rau de hotararea luata, gaseste o explicatie logica. De exemplu, daca ai spus ca nu plecati in oras si te-ai razgandit, discuta cu el despre asta si despre cum ati putea renunta la ce ati stabilit, concepand programul impreuna.

Nu considera ca ai voie sa cedezi uneori pentru ca micutul tau este "irezistibil". Daca vei schimba mereu regulile in favoarea lui, data viitoare nu va intelege ca trebuie sa respecte regula, ci ii vei intari ideea ca santajul va merge in continuare.

 

Un articol de Lena Rusti, psihoterapeut

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro