Ce faci daca micutul tau isi suge degetul?
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 03.08.2006

Exista mai multe motive pentru care copiii isi sug degetul. In ceea ce-i priveste pe bebelusi, de exemplu, acesta este un reflex care se formeaza inca din viata intrauterina.

Exista mai multe motive pentru care copiii isi sug degetul. In ceea ce-i priveste pe bebelusi, de exemplu, acesta este un reflex care se formeaza inca din viata intrauterina.

Pe masura ce cresc, ei se descopera pe sine si lumea in general sugandu-si degetul, intre altele. Si nu numai degetul: duc la gura jucariile si, in principiu, orice obiect pe care il au la indemana si il pot ridica.

Numai ca, de la o vreme, obiceiul acesta devine suparator si le poate periclita dantura, precum si cerul gurii.



Acest aspect este, pana la urma, relativ. Nu toti copiii care isi sug degetul ajung sa aiba probleme derivate de aici; depinde cat de "constiinciosi" sunt din punctul acesta de vedere.

Un copil care isi tine degetul in gura mai mult din comoditate si obisnuinta e mai putin expus riscului aparitiei acestor probleme decat unul care suge degetul in mod activ, incordandu-si musculatura obrajilor si miscandu-si degetul in gura, apasand gingiile si cerul gurii.

Daca acesta din urma este si cazul copilului tau, ar trebui sa urmaresti cu atentie felul in care ii cresc dintii si sa ceri sfatul medicului stomatolog de indata ce observi vreo anomalie.



Ce poti sa faci?

Iata cateva mijloace la care poti recurge pentru a-l dezvata pe prichindel de acest obicei:

Ideal ar fi nu sa-i impui sa renunte, ci sa-l determini sa faca singur acest lucru. Spune-i ca de acum a crescut si ca sugerea degetului se justifica numai in cazul bebelusilor.

Din moment ce nu mai foloseste pampers si biberoane, este de asteptat sa renunte si la acest obicei. Mentioneaza ca esti mandra de el si ca ai incredere ca va reusi sa abandoneze lucrul acesta.

Distrage-i atentia. De cate ori il vezi cu degetul in gura, antreneaza-l intr-o activitate care necesita folosirea ambelor maini. Un plus de atentie se impune atunci cand il pregatesti de culcare; multi copii au obiceiul sa-si suga degetul inainte de a adormi. Pune-i in pat un ursulet sau o papusa si sugereaza-i sa tina jucaria in brate.



Ajuta-l sa constientizeze - dupa o vreme, obiceiul de a suge degetul devine un reflex si, prin urmare, ceva mai greu de controlat. Stabiliti de comun acord sa-i atragi atentia cand il observi procedand astfel.

Sfaturile si observatiile medicului de familie si ale stomatologului pot face minuni. Daca i se spune ca sugerea degetului ii poate cauza probleme ale dintilor, care se trateaza intr-o perioada indelungata si nu intotdeauna nedureros - este foarte posibil sa renunte la acest obicei.

Poti exercita si presiuni, singura conditie fiind sa nu recurgi la masuri punitive. De exemplu, incurajeaza-l sa-si invite la el cativa prieteni despre care stii cu siguranta ca nu au acest obicei; sansele ca micutul tau sa ia exemplu de la ei sunt considerabile.

Daca - dimpotriva - isi suge degetul in prezenta lor, copiii ceilalti se vor referi, cu siguranta, la acest lucru, ceea ce il va determina sa inceteze.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro