O vorba veche si foarte inteleapta spune ca planurile sunt facute pentru a nu functiona. Bineinteles ca, din fericire, acest lucru nu este intotdeauna valabil, dar cand se intampla...
O vorba veche si foarte inteleapta spune ca planurile sunt facute pentru a nu functiona. Bineinteles ca, din fericire, acest lucru nu este intotdeauna valabil, dar cand se intampla, ai tendinta sa spui ca momentul ales de soarta pentru a-ti modifica "agenda" a fost cel mai nepotrivit cu putinta.
Astfel, ce femeie nu si-ar dori cat mai repede un copil? dar de la dorinta si pana la materializarea acesteia mai pot trece ani buni, din motive pe care nu intotdeauna le putem controla. Dar... nu lasa acest lucru sa te complexeze! Poti o mama excelenta si dupa varsta de 30 de ani, de exemplu!
Bineinteles ca nu vei mai face lucrurile asa cum le-ai fi facut la 25 de ani. Acest lucru este valabil din toate punctele de vedere, inclusiv in ceea ce priveste alegerea numelui celui mic.
O mama tanara se va gandi si razgandi pana in ultima clipa, consultand carti de specialitate, discutand cu familia si prietenii apropiati si cerand in permanenta opinii. Mai tarziu, vei avea in vedere mai degraba aspectul practic, in detrimentul (macar partial) al celui sentimental.
Cand esti tanara, esti mult mai inclinata sa dai curs pasiunilor copilului tau, si sa-l incurajezi in tot ceea ce vrea sa faca. Te si vizualizezi facand galerie pe stadionul unde pustiul tau tocmai marcheaza pentru echipa sa, nu-i asa?
Este adevarat ca, mai tarziu, poate ca nu mai ai energia necesara sau poate ca ai tendinta sa te intorci spre "valorile consacrate": cartea, teatrul (de papusi, in prima faza). Dar nu este deloc rau ca se intampla astfel si nu ar trebui sa te simti vinovata.
Maturitatea si experienta de viata acumulate se reflecta in fiecare moment, inclusiv atunci cand te joci impreuna cu prichindeii.
Aceasta nu inseamna insa ca nu poti sa "dai in mintea lor"; este vorba doar despre faptul ca esti mult mai disponibila sa citesti carti de psihologie pentru copii, sa intelegi mecanismele care au loc in capsorul lor si sa te comporti in consecinta. Spre deosebire de tinerete, cand ai tendinta sa fii mai impulsiva, dar acest lucru nu inseamna (neaparat) ca ai gresi.
Daca ai o fetita si esti o mama tanara, ai de multe ori impulsul de a o considera mai degraba o surioara mai mica, pe care sa o cresti astfel incat sa-ti semene.
Mergeti impreuna in oras, ii impletesti parul in cele mai complicate (si moderne) coafuri, iar acest lucru se reflecta inclusiv in modul in care ii alegi vestimentatia sau discuti cu ea.
La polul opus, mama trecuta de prima tinerete (ah, de ce suna asta atat de deprimant, cand nu e deloc?) va avea tendinta sa fie ceva mai conservatoare in atitudine.
Din acest punct de vedere, ar trebui sa ai grija sa nu-ti indepartezi copilul si sa te straduiesti in permanenta sa fii la curent cu tot ceea ce este nou. Evita mai ales prelegerile care incep cu "pe vremea mea...".
Oricum ai privi lucrurile, avantaje sunt indiferent de situatia in care esti. Poate ca nu ai intotdeauna energie de a te juca prin casa cu micutul, in schimb vei fi intotdeauna pregatita sa-i citesti o carte cu povesti.
Si acesta a fost numai un exemplu... Miracolul unui copil te va schimba pentru totdeauna, in bine, indiferent de varsta la care ai parte de el. Secretul consta in felul in care gestionezi tu cu tine insati acest aspect.