Sacra de Birmania - Mesagera sufletelor
Casă şi familie · Animale / De Manuela Dobrescu, 06.11.2003

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta pisica este originara din Birmania, unde era considerata animal sacru, fiind o insotitoare devotata a preotilor Kittah. Culoarea la care Sacra de Birmania...

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta pisica este originara din Birmania, unde era considerata animal sacru, fiind o insotitoare devotata a preotilor Kittah. Culoarea la care Sacra de Birmania a ajuns astazi face subiectul unei legende. Cu mult inainte de epoca lui Buddha, Khmerii construiau temple fascinante in inima muntilor.

Unul dintre acestea, Templul lui Lao-Tze, fusese ridicat in cinstea zeului Song-Hyo si a zeitei Tsun-Kyan-Kse, preotii si calugarii de aici dedicandu-si vietile idolatrizarii acestei divinitati, care era simbolizata de o statuie din aur cu ochi de safir.

Istoria moderna a Sacrei de Birmania este la fel de invaluita in mister ca si legenda sa. Ceea ce se cunoaste cu siguranta este faptul ca, in jurul anului 1919, doi francezi, Auguste Pavie si Maiorul Gordon Russel, au venit in ajutorul preotilor atunci cand templul a fost din nou atacat. Drept multumire, cei doi au primit o pereche de astfel de pisici care au fost transportate clandestin din Birmania in Franta.

Masculul nu a facut fata conditiilor aspre la care a fost supus in lunga calatorie, dar femela, Sita, a supravietuit, fiind chiar gestanta. Acesta a reprezentat punctul de pornire al adaptarii acestei rase pe taram occidental. Cartea de origine franceza a recunoscut Sacra de Birmania ca rasa de sine-statatoare in 1925, gratie perechii de pisici Orloff si Xenia de Kaabaa.

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in Europa, mai existau numai doua exemplare de acest fel, si era deci necesar un program de incrucisare in afara rasei, pentru a asigura continuitatea acesteia. Majoritatea cartilor de origine acrediteaza participarea unor exemplare la clasa campion, numai dupa 5 generatii pure, care au rezultat dupa incrucisarea in afara rasei. Birmanezele au fost recunoscute in Anglia in 1966, si de CFA in 1967.

Caracteristici si temperament
Personalitatea acestei pisici este extraordinara, Sacra de Birmania fiind atat dinamica si jucausa, cat si linistita, blanda, mai ales atunci cand stapanul sau nu ii poate acorda atentia cuvenita. Este un animal echilibrat, afectuos, fidel si foarte sociabil. Aceste pisici sunt extrem de inteligente, se ataseaza rapid de stapanii lor si sunt curioase din fire.

De asemenea, ele se adapteaza cu usurinta unor noi conditii de viata, astfel incat adoptarea unei astfel de pisici nu constituie o problema. Masculii se maturizeaza la varste diferite, fiind capabili de imperechere la varsta de 1 sau de 2 ani. Femelele au instinctul matern bine dezvoltat, numarul de pui variind intre 3 si 5, acestia fiind complet albi la nastere. Desi point-urile isi fac aparitia in primele doua saptamani de viata, culoarea se definitiveaza mult mai tarziu.

La varsta de 12 saptamani, pisoii au fost deja intarcati si educati, le-a fost administrat primul vaccin, si au devenit stabili fizic si social, toate aceste aspecte permitandu-le sa se adapteze unui nou mediu, participarii la expozitii sau transportului pe cale aeriana. Esentiale pentru mentinerea unei vieti sanatoase si indelungate in cazul unei astfel de pisici sunt: traiul in interior, sterilizarea si asigurarea unor suprafete adecvate care ii permit sa isi exerseze ghearele si sa se comporte in mod natural.



La varsta de 18 luni se poate afirma ca Sacra de Birmania s-a maturizat, dar ea va continua sa se dezvolte pana candimplineste 3 ani. Ea nu ar trebui sa dea nastere la mai mult de doua serii de pui anual, recomandandu-se de fapt numai una. Exemplarele de calitate trebuie imperecheate numai cu masculi cu pedigree, care nu se inrudesc cu indivizi din linia femelei.
Culorile sprecifice rasei sunt seal si blue, dar unii crescatori au incercat sa obtina si variante de chocolate si lilac, aceste exemplare fiind considerate insa rezultate ale hibridizarii, care este total contraindicata.

Intretinere
Majoritatea crescatorilor recomanda folosirea unor varietati de hrana uscata de buna calitate, Birmanezele nefiind predispuse la obezitate. Dieta lor ar trebui sa contina in special crochete, insa suplimentele de vitamine si minerale nu sunt de neglijat.

Exemplarele adulte mananca de doua ori pe zi si este de asemenea important sa le puneti la dispozitie apa proaspata (niciodata lapte), ori de cate ori este nevoie. intarcarea pisoilor trebuie sa se desfasoare in mod gradat, incepand cu varsta de patru saptamani. Aceste feline sunt foarte usor de intretinut, pentru ca blana formata dintr-un singur strat nu se incurca si prin urmare nu necesita un periaj frecvent.

O atentie sporita va fi acordata urechilor, acestea trebuind sa fie mentinute intr-o stare de perfecta curatenie si obligatoriu examinate in mod frecvent, pentru a elimina riscul contaminarii cu capuse de la alte pisici. Fiind pisici inteligente, aproape ca nici nu au nevoie de interventia stapanului, fiind capabile sa se educe singure.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro