S-a marit familia!
Casă şi familie · Animale / De Alexandru Taulescu, 11.12.2003

In general o pisicuta aduce pe lume unu, doi, trei sau chiar cinci pisoi total neputinciosi; exista insa cazuri, destul de rare, in care o femela poate naste chiar si noua pui.

In general o pisicuta aduce pe lume unu, doi, trei sau chiar cinci pisoi total neputinciosi; exista insa cazuri, destul de rare, in care o femela poate naste chiar si noua pui. La nastere, ei sunt orbi si surzi, singurele simturi pe care se pot baza fiind cel tactil si olfactiv.

Folosindu-se de acestea, se vor orienta foarte repede spre mamica lor, ce reprezinta pentru ei spre sursa de hrana ce ii va ajuta sa creasca. La nastere, pisoii cantaresc aproximativ 80 - 85 de grame, exceptiile aparand la un cuib prea numeros sau din contra.

Greutatea lor depinde si de perioada de gestatie: cei nascuti dupa 62 de zile nu sunt asa de grei, dar pisoii care vor "face ochi" in a 68-a zi vor cantari mai mult.

In primele zile ghemotoacele de blana vor "pune" aproximativ 10 grame/24 ore, astfel incat dupa o saptamana greutatea lor se va dubla.

Cam dupa a zecea zi, pisoii deschid ochii pentru prima oara, dupa doua saptamani isi ridica capul, iar dupa alte cateva zile incep sa invete sa mearga. A treia saptamana marcheaza debutul dezvoltarii primilor dinti, acesta fiind momentul in care pisoii pot fi obisnuiti cu hrana solida.



Daca totul decurge bine, interventia dumneavoastra in spatiul noii familii va fi minima, reducandu-se la schimbarea asternuturilor si la asigurarea unei temperaturi optime in cuib. Proaspata mamica ii va curata tot timpul dupa ce isi vor face nevoile, dar asternuturile tot se vor murdari si vor necesita inlocuirea. In primele zile de la nastere, pisoii nu isi pot regla singuri temperatura si de aceea au nevoie de 30 - 32 grade Celsius, temperatura urmand sa fie scazuta progresiv, astfel incat in cateva zile sa ajunga la cea a mediului inconjurator.

Daca insa, din cauza unor situatii neprevazute, proaspata mamica nu-si poate indeplini datoria fata de micile suflete, atunci va trebui sa ajutati puii sa supravietuiasca. In cazul in care nu pot fi hraniti de catre pisica se va impune alimentarea lor artificiala, cu ajutorul biberonului, a seringii, a pipetei sau chiar prin intubare. Reflexul de inghitire la nou nascuti este foarte slab dezvoltat, deci hranirea se va face cu mare atentie, in concordanta cu sfaturile medicului veterinar.

Trebuie evitata situatia extrem de periculoasa in care laptele ajunge in plamani si nu in stomac, declansandu-se astfel o pneumonie de ingestie care, de cele mai multe ori, este fatala. Hranirea artificiala se va face cu produse specializate, existente in cabinetele veterinare sau in magazinele de profil, si numai conform instructiunilor.

Frecventa meselor va fi din 3 in 3 ore in prima saptamana, apoi la un interval de 4 ore. Pentru a va asigura ca pisoii sunt alimentati corespunzator va recomandam sa ii cantariti zilnic. Daca constatati ca nu iau in greutate, chiar daca mama se achita excelent de toate "indatoririle", atunci se impune sa le suplimentati dieta cu hrana artificiala.

De la varsta de trei saptamani, implicarea dumneavoastra in noua familie va fi mai pronuntata, odata cu procesele de socializare a pisoilor si de intarcare.

Cateva etape importante in dezvoltarea pisoilor:


Primele 2 saptamani:

1. pisoii se nasc orbi si surzi;
2. simtul mirosului este foarte dezvoltat;
3. ghearele sunt neretractile;
4. greutatea la nastere este de aproximativ 80 - 90 de g;
5. sunt incapabili sa-si regleze regimul termic;
6. cordonul ombilical cade dupa 2 - 3 zile;
7. greutatea se dubleaza in prima saptamana.
8. sunt incapabili sa elimine singuri (procesul va fi provocat de pisica-mama prin lingere).

Intre 2 si 4 saptamani:

1. la 10 - 14 zile se deschid ochii si canalele auditive;
2. apar dintii de lapte;
3. la 21 de zile puii isi pot face necesitatile singuri, fara ajutorul mamei;
4. incep sa invete sa foloseasca litiera si sa-si acopere nevoile;
5. se dezvolta reflexul de a se sprijini pe picioare;
6. incepe perioada de socializare;
7. treptat, incep sa-si poata retrage ghearele.

Intre 4 si 8 saptamani:

1. la 4 - 5 saptamani incep sa se curete singuri;
2. toti dintii de lapte au aparut deja la 8 saptamani;
3. intarcarea se incheie, in general, la 8 saptamani;
4. jocurile in cuib sunt mai violente;
5. continua perioada de socializare.

Intre 8 si 14 saptamani:

1. puii se joaca mai mult cu alte obiecte;
2. toate simturile vor fi complet dezvoltate la 12 saptamani;
3. culoarea ochilor se definitiveaza la 12 saptamani;
4. la 14 saptamani incepe schimbarea dintilor de lapte;
5. la 12 - 14 saptamani puii sunt pregatiti sa plece la noile camine.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro