Spatiphyllium - planta care purifica aerul
Casă şi familie · Plante / 11.12.2003

Spatiphyllium, aceasta planta atat de delicata si de eleganta, nu inceteaza sa ne uimeasca cu proprietatile ei iesite din comun. Supranumita si "Crinul pacii", este o planta...

Spatiphyllium, aceasta planta atat de delicata si de eleganta, nu inceteaza sa ne uimeasca cu proprietatile ei iesite din comun.

Supranumita si "Crinul pacii", este o planta care purifica aerul, care absoarbe noxele din mediul inconjurator, care ne fereste de efectele nocive ale fumului de tigara. Este planta ideala pentru birou, dar si pentru resedinte, in special in dormitor. 

Denumirea speciei vine din limba greaca, unde "spath" inseamna teaca florala si "phillon" inseamna frunza.

Plante care purifica aerul

Planta se prezinta ca o tufa cu numeroase frunze lungi, lanceolate, cu varful ascutit, de un verde stralucitor, gofrate si usor ondulate pe margini, cu nervura centrala viguroasa iar cele laterale subtiri si curbate.

Floarea delicata, alba, este formata din spata alba lanceolata si din spadicele crem carnos, asemanator cu un stiulete de porumb in miniatura. Dupa circa 3 saptamani de la inflorire, culoarea spatei vireaza spre verde, durata ei pe planta prelungindu-se apoi cu alte 5-6 saptamani.

In cadrul speciei exista cultivaruri (subspecii):

  • de talie mica, pana la 30 cm. (Spatiph. "Chopin", Spatiph. "Quatro");
  • de talie mijlocie intre 30 si 60 cm. (Spatiph."Cupido");
  • de talie mare, peste 60 cm. (Spatiph."Macho", Spatiph."Claudius", Spatiph. "Sensation");
  • de talie foarte mare, peste 150 cm. (Spatiph."Jumbo", Spatiph. "Giant").

 

Spatiphyllium este o planta cu vegetatie permanenta, care infloreste in general primavara si toamna. Vara prefera temperaturi moderate si semiumbra, iar iarna trebuie sa i se asigure spatii calduroase. Nu suporta soarele direct, care ii provoaca arsuri pe frunze.



Spatiphyllium este o specie care necesita cantitati mari de apa. Pamantul trebuie mentinut in permanenta umed, lipsa apei ducand la lasarea frunzelor spre orizontala. Prefera o atmosfera umeda, de aceea este bine sa fie pulverizat zilnic cu apa pe frunze, in ploaie fina.

Cum trebuie cultivata 

Pamantul trebuie sa fie fibros, poros, sa se dreneze usor dar in acelasi timp sa aiba capacitate mare de retinere a apei. Substratul poate fi alcatuit dintr-un amestec de pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita bine descompusa si nisip.



Cand plantele au crescut foarte mari si nu mai au loc sa se dezvolte in ghiveciul in care sunt, atunci fie se transplanteaza primavara intr-un ghiveci mai mare, fie se scot din ghiveciul respectiv, se despart in mai multe segmente si fiecare este plantat intr-un ghiveci separat. Dupa despartirea tufei, inflorirea este mult diminuata.

Planta poate fi usor atacata de paianjenul rosu sau de paduchii de frunze. Pentru a evita acest lucru ghiveciul se poate aseza pe un strat de pietris umed, iar dupa semnalarea atacului trebuie aplicate solutii de tratament procurate de la farmacia fitosanitara.

Planta se preteaza a fi asezata in camere cu expunere nordica sau estica, la birou sau in dormitor. Ea va asigura un aer curat, lipsit de noxe, si ne va sustine moralul in zilele mohorate prin frumusetea sa delicata.

In perioada 12-24 decembrie 2003 gasiti o expozitie cu vanzare de poinsettia, spatiphyllium si multe alte plante frumoase la preturi accesibile la Targul de cadouri de la Sala Palatului.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro