Cum alegem un Labrador de calitate
Casă şi familie · Animale / De Sorin Dragomir, 20.10.2003

La fel ca si in cazul altor rase, in privinta Labradorului trebuie luate in calcul doua aspecte: conformatia anatomica si caracterul. Exista crescatori care pun accentul mai mult pe caracter...

La fel ca si in cazul altor rase, in privinta Labradorului trebuie luate in calcul doua aspecte: conformatia anatomica si caracterul. Exista crescatori care pun accentul mai mult pe caracter, dezvoltand un asa-numit Labrador "de vanatoare" sau " de lucru" si crescatori interesati mai mult de conformatia anatomica, construind un Labrador "de show". Ca intotdeauna, insa, alegerea va apartine.

Doua aspecte importante - conformatia anatomica si caracterul

Desi la noi in tara incidenta cainilor fara pedigree este mult mai mica decat in cazul altor rase, cum ar fi Ciobanescul German, atunci cand adoptam un pui de Labrador trebuie sa ne asiguram ca acesta provine dintr-o crescatorie serioasa, care are ca scop ameliorarea efectiva a rasei.

Din punct de vedere al conformatiei anatomice, fiind vorba despre o rasa englezeasca, cea mai mare importanta o are armonia generala, detaliile tehnice (angulatiile, de exemplu) nefiind precizate cu maxima strictete, cum se obisnuieste in cazul raselor germane. Trebuie sa stim, insa, ca varianta moderna "de show" a ridicat la rampa un caine mai puternic, cu o osatura mult mai robusta, un torace foarte bine dezvoltat si un cap mai greu.

De foarte mare importanta in aprecierea capului este stopul, care trebuie sa fie puternic marcat. In privinta culorilor, demn de retinut este ca cei mai multi campioni apartin culorilor "negru" si "galben", varianta "ciocolatiu" fiind de cele mai multe ori insotita de defecte de conformatie.

Din punct de vedere al caracterului, rasa noua este total lipsita de agresivitate. Prin urmare, daca alegeti corect puiul, acesta se va dovedi intotdeauna prietenos, poate chiar prea jucaus. Nu uitati ca Labradorul se maturizeaza complet abia in jurul varstei de 3 ani, pana atunci fiind foarte copilaros.

In situatia in care ati achizitionat un pui apartinand acestei rase, nu va imaginati ca il puteti lasa 8-10 ore in casa, fara ca el sa aiba vreo activitate, pentru ca este foarte posibil sa latre neincetat sau sa distruga diverse obiecte din casa, Labradorul fiind un caine foarte sportiv, care necesita mult antrenament fizic.



Sanatate prin alimentatieIn privinta bolilor mostenite genetic, trebuie sa stiti ca Labradorul este o rasa la care incidenta displaziei coxo-femurale este foarte mare, deci este necesar sa va asigurati ca puiul provine din parinti radiografiati. Fiind predispus la obezitate, cresterea acestuia trebuie supravegheata astfel incat sa nu ajunga supraponderal, fapt ce mareste riscul aparitiei displaziei.

De asemenea, un aport prea mare de substante proteice nu este de dorit. O alta problema de sanatate care poate aparea este atrofierea progresiva a retinei (P.R.A.). Si aceasta boala poate fi evidentiata prin teste care arata felul in care se formeaza imaginea.Exista patru directii importante in alimentatia acestei rase, de care trebuie sa tineti cont.



Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita:
1. protejarii blanii si a pielii;
2. evitarii supraponderabilitatii;
3. prevenirii problemelor osteo-articulare;
4. mentinerii acuitatii vizuale si a functiei cognitive.

Protejarea blanii si a pielii

Labradorul este un "caine de apa". Intre parul sau dens si piele exista un strat de aer cu rol izolator. In acelasi timp, blana este acoperita cu sebum din abundenta, devenind impermeabila, ceea ce face ca apa sa se scurga de pe ea.

In plus, aceasta rasa este predispusa la atopie (alergie). Studiile clinice efectuate pe cainii atopici indica faptul ca bariera lor cutanata trebuie sustinuta, in vederea diminuarii riscurilor, lucru posibil printr-o alimentatie corespunzatoare, adecvata taliei si etapei de varsta respective.

Evitarea supraponderabilitatii

In ceea ce priveste tendinta de ingrasare specifica rasei, trebuie sa stiti ca Labradorul are necesitati energetice inferioare comparativ cu cele ale raselor similare din punct de vedere al taliei si al greutatii.

Temperamentul sau gurmand, insa, il "impinge" sa consume mai multa hrana decat ar avea nevoie. Conditiile specifice de viata (cum ar fi de exemplu frecventa exercitiilor fizice sau sterilizarea) influenteaza nevoile energetice ale catelului si atunci ratia va fi adaptata in consecinta.

Prevenirea problemelor osteo-articulare

Din cauza predispozitiei rasei la afectiuni ale sistemului osteo-articular, combinata eventual cu lucrul pe perioade indelungate de timp (la vanatoare, actiuni de salvare etc), este esential ca prin intermediul alimentatiei sa se previna aceste probleme articulare.

Mentinerea acuitatii vizuale si a functiei cognitive

Pentru a-si indeplini rolul de aportor, Labradorul trebuie sa aiba o vedere performanta. Cristalinul si retina sunt afectate de actiunea razelor ultraviolete si de imbatranire, care provoaca diminuarea acuitatii vizuale si cecitate. De asemenea, el este expus maladiilor degenerative legate de imbatranire (senilitate).

Din motivele enumerate anterior, este imperios necesar sa-i administrati suplimente nutritive care joaca un rol important in mentinerea capacitatii vizuale si a functiei cognitive.Prin urmare, pentru a avea un caine sanatos, trebuie sa-l hraniti corect, potrivit necesitatilor specifice taliei si etapei de viata corespunzatoare. Si de aceasta data, tot hrana uscata - aleasa de comun acord cu medicul veterinar curant - este cea mai indicata.

Alta problema specifica rasei este legata de faptul ca foarte multi pui, care initial au muscatura corecta ("in foarfece"), ajung, in jurul varstei de un an, sa aiba prognatism inferior. Acest defect este imposibil de prevazut la o varsta frageda, singura modalitate de a-l evita fiind urmarirea unor cuiburi anterioare si studierea evolutiei muscaturii fratilor mai mari.

Desi, pentru a obtine un adevarat campion, trebuie sa depasiti numeroase incercari si sa depuneti eforturi sustinute, credem ca rezultatele exceptionale le justifica pe deplin.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro