10 greseli pe care le poti face cand iti schimbi cariera
Niciodata nu este usor sa-ti schimbi cariera. Jumatate din cei din jur vor gandi ca ti-ai pierdut mintile, sefii iti vor spune ca nu-ti vei mai gasi de lucru, iar rudele...
Niciodata nu este usor sa-ti schimbi cariera. Jumatate din cei din jur vor gandi ca ti-ai pierdut mintile, sefii iti vor spune ca nu-ti vei mai gasi de lucru, iar rudele iti vor spune acelasi "te-am avertizat ca asa va fi".Dar pentru cei trecuti printr-o astfel de experienta, pentru persoanele plictisite de munca lor sau cele care au multiple calificari si raman intr-un domeniu care nu le aduce nici o satisfactie, schimbarea carierei este singura cale de a-si demonstra abilitatile.
Cand iti construiesti o strategie de schimbare a domeniului de activitate, nu face niciodata urmatoarele 10 greseli:
- nu iti cauta un loc de munca intr-un alt domeniu fara sa faci cercetari aprofundate asupra acestuia. Nimic nu poate fi mai rau decat sa te arunci inainte sa te documentezi. Asigura-te ca nu iti alegi o activitate mai saracacioasa decat cea pe care o ai deja.
- nu cauta domenii "la moda" daca acestea nu ti se potrivesc. Asa cum nu incerci sa intri in haina nepotrivita a varului tau, de ce ai incerca sa lucrezi intr-un domeniu doar pentru ca i se potriveste acestuia? Oamenii care vor incerca sa te ajute nu vor face decat sa-ti bage tot felul de tampenii in cap. Decat sa pleci urechea la sugestiile lor, ia-ti timp si analizeaza-ti propriile tale observatii. Hotaraste ce vrei cu adevarat sa faci. Cand incepi munca intr-un domeniu doar pentru ca acesta este "la moda", distrugerea nu este departe.
- nu iti alege un domeniu doar pentru ca prietenului tau ii merge foarte bine. Incearca sa obtii toate informatiile posibile despre domeniul respectiv. Una din modalitatile de a obtine informatii este sa porti discutii cu absolventii specializarii respective, cu colegi, prieteni, membri ai familiei.
- nu zabovi prea mult asupra domeniilor despre care ai deja cateva cunostinte. Incearca sa-ti dai seama ce fel de activitate ti se potriveste. Cerceteaza domeniile de activitate despre care ai invatat atunci cand ti-ai facut auto-evaluarea.
- nu lasa ca salariul sa fie factorul de decizie. Nu exista atat de multi bani in lume care sa te faca fericit(a) daca munca pe care o desfasori nu ti se potriveste. Nemultumirea din cauza locului de munca si stresul constituie principala problema de sanatate a adultilor care muncesc. Acest lucru este doar in parte adevarat pentru cei care obisnuiesc sa-si schimbe frecvent domeniul de activitate.
- nu tine nemultumirea in tine si nici nu incerca sa faci schimbarea de unul(a) singur(a). Acesta este momentul in care trebuie sa stai de vorba cu oamenii (nu neaparat cu seful tau si nici cu colegii carora le place sa duca vorba mai departe). Prietenii, familia si colegii au nevoie sa stie ce se intampla si astfel vor sti cum sa te ajute sa te descurci in cele peste 90% dintre job-uri care nu sunt recomandabile pana cand cineva nu le-a probat.
- nu te intoarce la tratatele de scoala pana cand nu ai dat cateva teste de cunostinte pe domeniul respectiv. Niciodata nu esti prea in varsta pentru a fi student(a), ucenic(a) sau sa-ti incerci mana semnand un contract de colaborare intr-un domeniu de activitate nou. Exista multe modalitati de a castiga experienta si care nu te costa nimic in afara de timp. Un contract nou poate sa-ti aduca lumea la picioare sau nu. Fii foarte hotarat(a) atunci cand vrei sa mergi mai departe, inainte de a ajunge iar in situatia de a avea un program nesatisfacator de lucru si de a avea din nou aceleasi indoieli.
- Ai grija atunci cand folosesti agentii de reclutare sau firme care se ocupa cu plasarea fortei de munca. Fa cateva cercetari pentru a te asigura ca vei face alegerea potrivita. Stai de vorba cu toti cei care lucreaza in domeniul de activitate pe care il vizezi sau cu alte persoane care si-au schimbat cariera cu succes, pentru a obtine cateva sfaturi avizate. Incearca sa gasesti o firma care te poate ajuta sa descoperi in ce domeniu de activitate poti fi creativ(a), si nu una care se multumeste sa-i plaseze pe toti in acelasi domeniu.
- nu te duce la un consultant de cariera sau la o agentie specializata in schimbarile domeniului de activitate, sperand ca acestia iti vor spune exact ce anume ti se potriveste. Ei te pot ajuta sa scoti la iveala visele pe care le-ai construit indelung si calitatile pe care le detii, dar va trebui sa analizezi cu atentie ceea ce ti se ofera, iar decizia trebuie sa-ti apartina. Oricine va incerca sa-ti spuna ce sa faci este o persoana periculoasa.
- nu te astepta ca schimbarea sa se produca peste noapte. Schimbarea carierei cu una de lunga durata iti va lua minim sase luni pana cand te vei obisnui si vei sti ce ai de facut, iar perioada se poate intinde, de multe ori, chiar si pana la un an sau mai mult.
- sa-ti schimbi domeniul de activitate este cel mai revigorant lucru pe care il poti face. Este ca si cum ai experimenta tineretea iar si iar, diferenta facand-o doar intelepciunea varstei pe care o ai la momentul respectiv.