Daca v-ati hotarat sa achizitionati un ciobanesc german, cu pedegree sau fara, trebuie sa stiti anumite lucruri despre el inca inainte dea-l cumpara. Un catelus este ca si un copil...
Daca v-ati hotarat sa achizitionati un ciobanesc german, cu pedegree sau fara, trebuie sa stiti anumite lucruri despre el inca inainte dea-l cumpara.
Un catelus este ca si un copil mic si grija acordata este uneori la fel de mare. Ghidul nostru pentru aceasta rasa de caini este Gabriel Burcescu, crescator si dresor de ciobanesti germani de peste 20 de ani si proprietarul canisei Vom Castelaro.
Sfaturi de achizitionare
Inainte de achizitionarea unui pui de caine este indicat sa mergi sa teasiguri ca mediul in care a fost crescut sunt cele mai optime pentru un caine sanatos. Acest lucru este esential pentru caracterul viitorului caine.
Trebuie sa urmaresti daca spatiu de crestere este igienic, sa asculti daca la locul cresterii se aud zgomote puternice (asta insemnand ca puiutul traieste in stres, ceea ce-i va influenta caracterul).
Cand te-ai decis sa cumperi un caine, nu te repezi la cel mai mare sau masiv din grup. Daca vrei un caine cu pedigree, citeste inainte standardul rasei (sau urmareste Eva.ro, pentru ca in curand vom publica si noi standardul rasei pentru ciobanescul german).
Fii atenta la mama sitatal cainelui, pentru a-ti da seama daca monta a fost executata corect intre cele doua exemplare (vezi sa nu fie diferente). Un pui vesel,vivace, va fi un caine care va merge bine si la dresaj. De asemenea,un caine mancacios va fi asa tot timpul, deci nu vei avea probleme cuel.
Dupa ce te-ai tocmit la pret si asupra puiutului, cere crescatorului de caine carnetul de sanatate cu deparazitarile interne si externe facute pana la varsta achizitionarii. In cazul unui caine ciobanesc cu pedegree se va solicita pedegree-ul si adeverinta de provenienta,stampilata si semnata de catre Asociatia Chinologica teritoriala. Cea mai buna perioada de achizitionare este intre 7 si 10 saptamani.
Ciobanescul german - Crestere si educatie
Cresterea: Hranirea adecvata, sanatoasa, se face numai cu hrana uscata,conform graficelor dupa sacii de mancare. Pana la varsta de 6 luni,puiutii vor manca 4-5 mese/zi, dupa care mesele vor scadea treptat,ajungandu-se la un an la o singura masa/zi.
De ce hrana uscata si nugatita? Pentru ca in hrana gatita nu se poate aprecia numarul de grasimi si vitamine din alimente, ficatul fiind bombardat in perioada de crestere cu exces de proteine, de grasimi, ducand la aparitia de eczeme si scaune inconstante.
Vaccinarile: perioada de vaccinari se intinde pana la varsta de 4-5 luni,dupa un program strict. In aceasta perioada cainele nu are voie sa intrein contact cu alte exemplare care pot fi purtatoare de virusi pentru care cainele nu este imunizat.
Educatia
In perioada de crestere, la cainii tinuti in apartament apare problema rosului. Trebuie ferit in perioada de vaccinari de fire electrice, cabluri telefonice, prin ridicarea lor in locurile unde nu pot ajunge. Cat timp sunteti plecate de acasa achizitionati niste oase sau bastonase din piele special concepute pentru caini, pentru a le da de lucru.
Predresaj in familie: cand iesi afara cu puiutul tau joaca-te cu o minge sau un bat pe care sa invete sa le duca si sa le aduca. Este indicat sa i se arunce cainelui obiectul din vale in deal si nu invers,pentru a nu forta discurile intervertebrale din zona toracala, care sunt bombardate astfel de greutatea corpului.
De asemenea, un alt exercitiu este pronuntarea numelui in mod repetat si a unor comenzi in acelasi fel ca si in casa, pentru a se obisnui cu ele. La sfarsit i se va acorda cainelui usor infometat recompensa constand in cateva granule de mancare si i se va spune "bravo".
Dupa varsta de 6 luni, cand deja is-a terminat schimbarea dentitiei, stapanul se poate juca cu el o carpa de sac de canepa. Dupa terminarea acestui joc nu i se va lasa sacul sau jucariile la indemana. Un alt joc este stimularea usoara a mirosului prin stropirea, din loc in loc, cu zeama de carne, de ficat sau de ceva apetisant.
Stapanul va calca de mai multe ori in acel loc dupa care seva deplasa pe o linie dreapta luandu-si cateva repere si va mai stropide cateva ori locurile pe unde va calca. La capatul acestui drum se valasa un obiect al proprietarului: caciula, manusa, portofel. Cainele va fi pus sa scotoceasca, sa miroasa insotit de stapan pana va ajunge la obeictul cautat. Aici stapanul trebuie sa-si arate bucuria fata demisiunea indeplita cu succes a acestuia.
Dresajul profesionist pentru Ciobanescul german: se face in general dupa varsta de 7 luni, cand cei interesati se vor adresa dresorilor autorizati sau Asociatiei Chinologice Teritoriale. In general, dresorul vine cam de trei ori/saptamana la domiciliul proprietarului. Dresajul se mai poate face incadrul scolii. In afara de aceste zile de dresaj, exercitiile vor firepetate zilnic de caine si stapan, pentru a avea acelasi comportamentsi vocabular cu dresorul.
Reguli pentru cainii ciobanesti cu pedegree: ciobanestii de turma grupaI si cainii de paza grupa II trebuie sa execute obligatoriu examenele delucru pentru reproductie, pentru a nu-si pierde aptitudinile. Examenul de lucru consta in testarea capacitatilor cainelui privind adulmecarea urmei stapanului sau.
Se mai urmareste disciplina cainelui, subordonarea in lesa si fara si comportamentul calm si echilibrat al cainelui la focurile de arma (de aceea e necesar ca in copilarie cainele sa nu fiestresat) si agresivitatea acestuia.
Ciobanescul german este cel mai solicitat in politie, paza, in lupta antidroguri, fiind cainele care rezista cel mai bine la intemperii(caldura/frig excesiv). Este un mare iubitor de copii, circumspect si vigilent. Este, dupa parerea vicepresenditelui Clubului National de Ciobanesti Germani, Gabriel Burcescu, "un Picasso intre caini".
Se spuneca nemtii au cucerit lumea cu Mercedesul si cainii, neexistand oras dinlume unde sa nu regasesti aceste doua "elemente". Ciobanestii sunt buni si pentru insotirea persoanelor nevazatoare, se pot adapta la orice mediu de existenta. Dintre personalitatile romanesti care cresc exemplare de ciobanesti germani se numara Ion Tiriac, Ionut Lupescu, Cornel Dinu si Adrian Enache.