"Simpaticul" Vizante este singur
Marius Florea Vizante se poate lauda, la cei 30 de ani ai sai, cu ocariera plina de roluri de succes, care au incantat publicul dar sicriticii. Actor al Teatrului National I.L.Caragiale, Vizante este unbaiat simplu, inteligent si... singur. "Un talent de exceptie", cu un"haz genial", daca ar fi sa citez doar cateva din reperele cu care l-aucatalogat criticii, Vizante a dezvaluit Eve-lor momente mai putin stiutedin viata sa.
Ne-am intalnit dupa repetitii la Teatrul National din Bucuresti sispre surprinderea mea a fost nu numai punctual ci si foarte pregatitpentru interviu. Daca atunci cand am stabilit intalnirea nu credea caimi poate aduce vreo fotografie, intre timp a facut rost de ea, darsi de un CV complet al carierei sale. Am stat de vorba intr-o cabinaa actorilor unde a fost foarte concentrat dar si (poate) dezamagit unpic de subiectul interviului (am vrut sa aflu mai multe despre viatalui personala), el sperand probabil sa vorbim mai mult despre teatru,care este viata lui. Mi-a marturisit ca in prezent nu are nici o iubita,dar este inconjurat de prieteni.
In prezent pregateste mai multe roluri, printre care Roderigo, din piesa"Othello" de W. Shakespeare, in regia lui Grigore Gonta, Iordache, in"D'Ale Carnavalului" de I.L.Caragiale in regia profesorului sau, GeluColceag, si rolul "Fotograful" din "Crima pentru pamant" dupa Dinu Sararu,in regia lui Grigore Gonta.
Noutati in legatura cu grupul "Voua" nu are momentan, echipa intalnindu-sedin cand in cand si incercand sa puna la cale noi momente sau incercandsa cada la invoiala cu vreo televiziune, care sa le faca o oferta "catde cat rezonabila", ne spune Vizante. In prezent, ca actor de gradul IIIla TNB, Vizante castiga nu mai putin de... 4 milioane lei. A avut ocaziasa calatoreasca foarte mult si sa ramana in acele locuri dar a preferatsa se intoarca in tara, la familia numeroasa din care face parte (patrufrati). "Traiesc inca cu speranta ca pentru noi, actorii, mai existateleviziune, publicitate, film, pe langa teatru", precizeaza Vizante.
De unde vine numele de Vizante?
Este o porecla a mea inca dinainte de 1989, cand recitam un monologcu Vizante. El era un haiduc care devenise intre timp Vizantebisnitarul. Aveam atata succes cu acest monolog, ca lumea a inceput sama strige Vizante. Apoi, Nae Caranfil a dat numele unui film de-al sau"Vizante", dupa porecla mea, in care am fost bineinteles distribuit sieu. De altfel, rolurile din filmele lui Caranfil imi sunt foarte dragi. Inprezent imi place foarte mult rolul Iordache pe care il pregatesc. Nemiram la repetitii cat de mare a fost Caragiale, cum nu a lasat nici undetaliu nevalorificat.
Ce roluri iti mai plac din cele cateva zeci pe care le-ai interpretat?
De exemplu Dodo, din filmul "Turnul din Pisa", unde eram un pusti aparentsimpatic. In rest, imi plac rolurile care au umor, pentru ca sunt o dovadade inteligenta, iar rolurile mult prea serioase mi se par schematice. Varog sa precizati ca fac cu placere si alte roluri, in afara de cele decomedie, sa nu creada lumea ca numai asta sunt in stare sa interpretez. Nuagreez spectacolele in care nu exista un dram de comedie, deoarece credca sunt morbide. Pentru comedie trebuie sa ai ceva anume pe care nu ilau toti. Doar actorii buni starnesc rasul spectatorilor.
Pe cine admiri dintre actorii contemporani?
Imi place foarte mult Horatiu Malaele. Pe vremea studentiei, in anulIV, jucam in paralel acelasi spectacol, eu la Nottara, el la Bulandra,si regret ca nu am putut sa-l vad, deoarece spectacolele erau jucate inaceeasi zi si la aceeasi ora. Critica insa nu m-a desfiintat vis-a-visde acel rol.
Ce momente haioase iti amintesti de la filmari sau de pe scena?
Dintre cele mai recente, cum ar fi filmul "Filantropica", unde aveam rolul"simpaticul", pot sa va spun ca eram nevoiti sa filmam pe malul laculuiHerastrau pe la 4-5 dimineata, in tinuta sumara, si afara erau 2 gradeCelsius. Apoi, am avut o secventa in care trebuia sa conduc un Opel demare putere si sa ma opresc brusc, intr-un loc foarte clar stabilit,iar eu nu aveam la acea vreme carnet de conducere.
Mi s-a intamplat de mult, pe cand recitam un monolog din "Arca lui Noe"de Lucian Blaga, in rolul lui Nefartate, sa am mare incredere in ceea ceaveam de spus, pentru ca il pregatisem cu multa grija. Cand ma aflam pescena, in fata publicului, dupa prima fraza mi s-a facut intuneric incap si nu mi-am mai amintit nimic. Stiam in mare despre ce este vorba,drept pentru care am rezumat intr-o proprozitie tot ce aveam de spus siam dat sa ies din scena. Publicul nu s-a prins de lapsus-ul meu si m-aaplaudat. In culise, colegii nu erau pregatiti sa intre asa repede. Candi-am vazut asa mirati mi-am amintit brusc monologul si m-am dus sa-lrecit in continuare, salvand momentul.
La sfarsitul unui turneu cu grupul Voua in America, dupa atateaspectacole, eram cu totii relaxati si obositi si ne-a bufnit un ras nebunpe scena incat vreme de cinci minute nu ne-am putut opri. Publicul radeasi el dar nu intelegea totusi de ce radem, iar cel care urma sa spunareplica a iesit din scena pana ne-am linistit.
Cum stai cu dragostea?
Momentan prost, ca sa zic asa, deoarece sunt singur. Am avut trei iubite,pentru care am suferit foarte tare, dar ne-am despartit din cauza unorconjuncturi nefericite. Cu prima eram probabil prea tineri ca sa dureze,cu a doua eram pe punctul de a ma casatori dar ea este acum o actrita demare succes in telenovele in Venezuela, iar ultima a plecat sa studiezevreo 4-5 ani in Italia. Deci, asa a fost sa fie
Ce locuri ti-au placut cel mai mult din cele vizitate?
Cel mai mult mi-a placut Edinburgh-ul, apoi Boston-ul si anumite locuridin Venezuela.
Ce faci in timpul liber? Unde ai putea fi gasit de admiratoare?
In primul rand la teatru. De vreo doua luni merg la fitness, pentruintretinere. Merg din cand in cand pe stadion, fiind fan SteauaBucuresti. Merg la filme. Nu-mi plac discotecile, deoarece cred ca nusunt un mare dansator. Si imi place sa ascult muzica.