Gresie sau parchet?
Casă şi familie · Acasa / 16.06.2004

"Ce sa aleg: gresie sau parchet?". Intrebarea mi-a fost pusa nu de putine ori. Raspunsul este: gresie sau parchet.

"Ce sa aleg: gresie sau parchet?". Intrebarea mi-a fost pusa nu de putine ori. Raspunsul este: gresie sau parchet. Nu, nu este o gluma (sau, ma rog... nu chiar)! Dar sa vedem, mai intai, ce putem face cu aceste doua tipuri de materiale... 

Gresie sau parchet: Gresia



Dat fiind ca este foarte putin probabil ca primii oameni sa fi avut pardoseli de lemn pe podeaua pesterii, diversele variante de placari ceramice sau cu piatra au fost utilizate inca din zorii civilizatiei.

Gresia, asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul experientei de mai multe mii de ani. Tehnologiile si materialele folosite si diversitatea decorativa acopera, practic, tot ce ne putem dori.



Foarte important de retinut: gresia este unul dintre materialele "sincere". Niciodata o gresie ieftina nu va arata ca o gresie de calitate (si, implicit, scumpa). Deci nu va autoamagiti cand faceti o astfel de investitie, va arata exact de cati bani ati platit!

Gresia are o serie de certe avantaje in ce priveste estetica, durabilitatea, usurinta in intretinere. O gresie de foarte buna calitate va dura, cu certitudine, chiar mai mult decat cladirea pe care o decoreaza (deci, atentie la valoarea investitiei cand este vorba de un apartament la bloc!).


Sigur exista si inconveniente: imaginati-va o zi de iarna, cu zapada troienita la ferestre, cu viscol si toate celelalte. Cobori descult din pat si faci cativa pasi pe gresie. Sigur, ai centrala proprie si in casa este cald, dar te uiti pe fereastra, te uiti in jos spre "piatra" pe care calci... ce spui de senzatia de disconfort pe care o ai?

Clima din tara noastra impune sa discernem foarte bine unde si pe ce suprafete vom folosi gresie. Sigur, imaginile cu interioare din zone mediteraneene sunt splendide, dar, dupa cum spunea cineva, "vara nu-i ca iarna"...



Personal, recomand utilizarea gresiei in locuinte unde spatiul permite alternarea acesteia cu alte tipuri de finisaje (poate chiar parchet).

Acolo unde arhitectura si stilul permit, utilizarea altor tipuri de placari reprezinta o alternativa demna de luat in seama. Piatra naturala fasonata sau placarile de pardoseala din caramida manuala vor oferi un plus de peronalitate spatiului, cateodata sunt mai ieftine decat gresia si se inscriu in trendul ultimilor ani, de a utiliza materiale naturale.

Gresie sau parchet: 
Cateva sfaturi:

Nu cereti unui material mai mult decat poate fi. Atunci cand este posibil, evitati gresia cu aspect de parchet, piatra, sau mai stiu eu ce. Nu este mai simplu sa utilizati chiar parchet, piatra etc.?

Nu folositi gresie pentru spatii sanitare in alte zone (hol, livingroom, bucatarie). In spatele produselor pe care le cumparati stau armate de designeri care isi cunosc foarte bine meseria. Daca ei au conceput o pardoseala de baie, folositi-o la baie! Daca aveti indoieli, cereti informatii furnizorului.

Atentie la culoarea rosturilor! Folositi drept ghid imaginile din cataloagele de produs.

Parchet



Parchetul este materialul cu care nu dam gres niciodata. Intotdeauna va incalzi spatiul la propriu si la figurat, va radia calm, cateodata optimism, este viu. Putem alege dintr-o gama de produse, practic, nelimitata.

De la dusumeaua din scandura la parchetul tristrat, de la parchetul din lemn masiv la parchetul laminat, de la rustic la rafinat, de la lucios la mat, trecand prin toata gama de nuante si fibraje, acoperirile de pardoseala avand ca material lemnul sau substitute ale acestuia, aduc natura in casa.

Spre deosebire de gresie, unde aspectul este legat de calitate, aici lucrurile stau altfel: o dusumea ieftina din scandura lacuita mat, folosita la locul potrivit, poate aduce un aport estetic comparabil cu cel al unui parchet scump.

Parchetul poate fi utilizat, practic, in toate zonele unei locuinte. Gratie noilor tehnologii de impregnare si protejare a lemnului, acesta poate fi montat chiar si in bai, bucatarii, holuri.

Cateva sfaturi:

Nu folositi lacuri ieftine! Va vor costa mai mult remedierile periodice.
La parchetul laminat ieftin puteti avea surpriza ca, dupa un timp, mutand covorul sau mobila, sa aveti doua nuante de parchet.
La montajul unor materiale de valoare apelati la specialisti de valoare. Va protejati astfel investitia...

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro