Importanta culorilor in lumea designului interior nu poate fi neglijata. Motiv pentru care in ultimii ani foarte multe asociatii au efectuat studii prin care incercau sa determine...
Importanta culorilor in lumea designului interior nu poate fi neglijata. Motiv pentru care in ultimii ani foarte multe asociatii au efectuat studii prin care incercau sa determine in ce mod culorile ii afecteaza pe oameni.
Fiecare persoana alege culorile in care doreste sa isi varuiasca peretii sau sa isi decoreze locuinta in functie de mai multe criterii: tendintele actuale, senzatii traite si amintiri pastrate inca din perioada copilariei, "sentimentul" fata de o anumita culoare etc.
Tocmai de aceea consideram ca este important sa iti aratam modalitatea in care culorile se "pliaza" sau nu pe starile tale. "Inarmata" cu aceste informatii, vei putea decide singura in ce masura nuantele pe care le-ai ales pana acum (sau urmeaza sa le alegi...) pentru locuinta ta sunt cele potrivite si cele care rezoneaza cu structura ta interioara...
Rosul exprima bucuria, energia debordanta, caldura si... trepidatia, agitatia. Este cea mai puternica dintre culori, fiind extrem de stimulanta si activa. Ar putea fi minunat aplicata pe peretii holului de la intrare sau intr-un foaier. Nuantele de rosu cald utilizate in sufragerie invita la intimitate.
Verdele reprezinta natura, dezvoltarea si relaxarea. Este o culoare linistitoare si ne poate duce cu gandul la renastere, la (re)descoperirea unor sentimente de mult timp uitate. Verdele "merge" in combinatie cu aproape orice alta culoare si poate fi folosit, in tonurile sale mai intunecate, ca nuanta neutra. O bucatarie verde lasa impresia de prospetime si de curatenie.
Rozul aduce cu sine incredere, fericire, tinerete si... tandrete. Rozul este o culoare complementara pentru tonurile de crem si bej, asa numitele "tonuri de piele", fiind o nuanta ideala pentru camera de baie.
Albastrul reflecta un mediu calm, odihnitor si relaxant. Este una dintre cele mai populare culori, iar mici tente de albastru pot face ca o camera sa para mai spatioasa decat este in realitate. Astfel, un tavan varuit intr-un albastru pal sau bleu deschis - care sa dea impresia de cer cu nori - este odihnitor mai ales in dormitor si, in special, in dormitorul copilului.
Galbenul reprezinta optimismul si fericirea, iar nuantele "vii" sau unele extrem de "palide" pot parea chiar mai luminoase si mai "orbitoare" decat albul. Galbenul este o culoare excelenta pentru un hol intunecos sau pentru o camera ce nu beneficiaza de lumina directa a soarelui, naturala.
Maroul imprima o stare de confort si de multumire. Este o culoare subtila, masculina, si este alegerea perfecta pentru o pivnita sau pentru camera de lectura.
Rosul inchis, visiniul este o culoare regala, care denota caracterul nobil, demnitatea si luxul. Purpuriul inchis sau visiniul reprezinta culori minunate pe care le poti folosi cu succes in camera de oaspeti, pentru a le oferi musafirilor tai "un tratament regesc".
Portocaliul sau oranjul simbolizeaza vioiciunea, caldura, confortul si actiunea. Portocaliul este potrivit intr-o camera frecventata de intreaga familie, dar nuantele foarte puternice pot fi obositoare atunci cand sunt folosite pe o suprafata vasta, cum ar fi un perete sau chiar o camera intreaga.
Negrul este indraznet, elegant, sofisticat si dominant. Arata minunat in combinatie cu alb, gri sau crom. In ultima perioada, negrul este folosit foarte mult in decorarea locuintelor, care capata astfel un aer modern, uneori usor post-modernist, de unicat.
Albul presupune virtute, puritate, curatenie, spatialitate si inocenta. Camerele ale caror pereti sunt varuiti in alb tind sa fie foarte "dramatice", creand o senzatie de lux si de calm. Daca vei folosi alb in dormitorul matrimonial, vei constata cu surprindere ca aceasta incapere va deveni treptat "oaza" ta de liniste, de evadare din aceasta lume agitata.
Culorile pe care ti le-am prezentat mai sus au, la randul lor, nenumarate alte nuante si tonuri, fiecare dintre acestea avand o personalitate distincta.
Numai tu poti decide care anume dintre toate aceste culori se potriveste starii tale interioare - o persoana poate aprecia mai mult culorile "vii", care o incarca de energie si ii ofera caldura si intimitatea de care avea nevoie acasa, pe cand o alta persoana simte ca tonurile "tipatoare" sunt extrem de obositoare si de "incomode".