"Rezolutii dietetice" pentru anul urmator
Ca intotdeauna, la inceput de an, fiecare dintre noi isi propune o serie de obiective si-si doreste din tot sufletul sa le atinga. Evident ca inainte de toate ne dorim sa fim sanatosi. Si sanatatea o putem mentine si dobandi printr-o alimentatie echilibrata, printr-un consum cel mult moderat de alcool, prin urmarea unui program regulat de exercitii fizice, dar si prin reducerea si, de ce nu, renuntarea la fumat.
Notiunea de "alimentatie echilibrata" este asimilata din punct de vedere teoretic cu mare usurinta si chiar optimism, insa la punerea ei in practica, elanul dispare de cele mai multe ori. Si acest lucru nu s-ar mai intampla daca principalul gand pe care-l avem cand mancam ar fi corelat cu binele pe care ni-l ofera alimentul consumat.
Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor si de aceea combinarea corespunzatoare a alimentelor este cheia unui metabolism perfect. De asemenea, expertii considera ca aproximativ o treime din toate cazurile de cancer (in special cel de colon, stomac, esofag, pancreas si san) sunt legate de dieta. Pana in acest moment nu este foarte clar care parti ale dietei noastre sunt generatoare de cancer si care ne protejeaza. Cert este insa faptul ca o dieta sanatoasa previne obezitatea, reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a diabetului.
Alimentatia sanatoasa este practic o dieta echilibrata si variata ce include cantitati importante de legume, fructe, cereale bogate in fibre, proteine si cantitati moderate de grasimi, sare si zahar. Fibrele sunt nutrienti care ofera protectie si functionalitate normala colonului. Ele se gasesc din abundenta in legume si fructe proaspete dar si in cerealele neprelucrate, in painea integrala, in orezul brun, mazare si linte. De mentionat este faptul ca fibrele se consuma cu mari cantitati de apa pentru ca ele au proprietatea de a colecta apa, si astfel poate aparea deshidratarea.
Carnea rosie si carnea procesata trebuie consumata cu moderatie. Carnea rosie este o sursa reala de proteine, vitamine, minerale si fier, insa este si bogata in grasimi saturate. Asadar se recomanda substituirea ei cu surse alternative de proteine: pui, curcan, peste sau soia. Carnea procesata (carnati, burgeri, sunca) trebuie consumata ocazional si in cantitati mici datorita continutului mare de grasimi si aditivi alimentari de sinteza.
Grasimile sunt necesare doar in cantitati foarte mici si din pacate majoritatea oamenilor le consuma in exces. Prin evitarea prajelilor, consumarea lactatelor degresate si in general prin citirea atenta a informatiilor nutritive de pe ambalajele preparatelor se poate reduce considerabil aportul zilnic de grasimi.
Asadar, o importanta cu totul aparte o reprezinta cruditatile: fructele si legumele. Ultimele teorii nutritionale recomanda consumarea zilnica a 5 portii de cruditati: cate una la fiecare masa principala si doua la gustarile dintre mese.
De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie sa fie fierte pentru cateva minute in abur pentru a se conserva in mare masura enzimele datatoare de sanatate. Nu trebuie uitate nici delicioasele fructe: marul sau portocala, banana sau mandarina, adevarati prieteni, care zilnic ne dau energie si putere sa ne indeplinim rezolutia pe noul an: sa ne hranim sanatos si sa fim in forma. La multi ani! Si succes!