Aerul conditionat: pro si contra
Casă şi familie · Acasa / 14.06.2010

In zilele caniculare, aerul conditionat este una dintre cele mai comode solutii. Ne ajuta sa ne racorim si ofera o atmosfera placuta.

In zilele caniculare, aerul conditionat este una dintre cele mai comode solutii. Ne ajuta sa ne racorim si ofera o atmosfera placuta.

Dar ca orice alt lucru, aerul conditionat prezinta avantaje si dezavantaje. Avantajele sunt evidente: racoare, stare de bine si confort. Pe de alta parte, dezavantajele nu sunt chiar atat de bine cunoscute, iar una dintre cele mai mari probleme este aceea ca aerul conditionat ne poate afecta direct sanatatea.

Aerul conditionat, sanatatea si frumusetea


Folosirea excesiva a aparatelor de aer conditionat este factorul declansator in aparitia problemelor de sanatate. In zilele caniculare, tranzitia rapida de la rece la cald streseaza foarte tare organismul, ii scade sistemul imunitar si poate provoca socuri ce ar putea pune viata in pericol.


Pe de alta parte, utilizarea excesiva a aerului conditionat poate da dependenta si incapacitatea de mai suporta aerul cald de afara.

Un studiu la care au participat 770 de persoane a evidentiat faptul ca persoanele care lucreaza in birouri in care aerul conditionat functioneaza in permanenta au probleme de sanatate precum atacuri astmatice, dureri in piept sau raceli obisnuite. Acestia tind sa se imbolnaveasca mai des decat cei care lucreaza in aer liber sau in incaperi fara aer conditionat.

Aerul conditionat
agraveaza simptomele unor probleme de sanatate, precum artrita sau neuropatii. De asemenea, ii afecteaza negativ pe cei care au sinuzita, agravand simptomele si accelerand blocarea sinusurilor.


Partea pozitiva a folosirii aerului conditionat, in ceea ce priveste sanatatea, este reducerea umiditatii din incaperi, ceea ce reduce semnificativ aparitia mucegaiului, igrasiei si a altor probleme legate de umiditatea excesiva, care pot creste riscul aparitie unor afectiuni.

Daca aceasta caracteristica este benefica pentru sanatate, nu putem spune ca este la fel de benefica si pentru frumusete.
Umiditatea scazuta determina uscarea excesiva a pielii, dar si a parului. Pielea se descuameaza si capata un aspect neplacut, iar parul devine mai uscat si mai casant.

Alege corect!


Alegerea unui aparat de aer conditionat eficient, care nu iti pune sanatatea in pericol si care nu iti da bugetul peste cap pe toata durata verii, depinde de cativa factori esentiali. De exemplu, un aparat de aer conditionat care nu este dotat cu filtre de purificare performante poate fi o adevarata "crescatorie" de bacterii, mucegaiuri sau ciuperci.


Filtrele de purificare, BTU si clasa energetica sunt cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont cand alegi un aparat de aer conditionat.

"BTU, o prescurtare de la British Thermal Units, o unitate de masura britanica, indica puterea aparatului de aer conditionat si se raporteaza la numarul de metri patrati din camera in care urmeaza sa fie instalat", explica Andrei Nestor, manager pe Europa Centrala la Whirlpool.

"Cu cat suprafata este mai mare, cu atat aparatul trebuie sa aiba mai multi BTU. Un aparat de calitate trebuie sa includa toate cele patru functii specifice: racire, incalzire, dezumidificare si ventilare. La acestea se mai adauga diverse filtre pentru purificarea aerului si o serie de functii si posibilitati de programare", adauga Andrei Nestor.

"In prima etapa, trebuie sa iei in calcul caracteristicile spatiului: cate ferestre sunt in camera, daca exista perdea de vegetatie (copaci, gradini), la ce etaj este situat apartamentul, cate aparate electrocasnice sunt instalate in camera si cate persoane petrec mult timp in incapere. Atat aparatele, cat si oamenii sunt surse importante de caldura, care pot influenta necesarul de BTU", explica Teodor Teretean, specialist in instalatii de ventilare.

Iata care sunt recomandarile specialistului, in ceea ce priveste necesarul de BTU in functie de suprafata incaperii:

  • 9.000 BTU - 10 mp
  • 12.000 BTU - 14 mp
  • 16.000 BTU - 18 mp
  • 18.000 BTU - 20 mp

    I-am rugat pe fanii Eva.ro de pe Facebook sa ne spuna daca sunt pro sau contra folosirii aparatului de aer conditionat. Din 20 de raspunsuri, 13 au fost pro iar 7 contra.


    Tu ce parere ai? Merita sau nu sa folosesti aerul conditionat?
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro