Foto: http://www.jamieoliver.com
3. Friptură de miel cu legume de primăvară (Jamie Oliver)
Ingrediente:- o pulpă de miel de aproximativ 2 kg;
- sare;
- piper;
- o legătură mare de frunze de mentă;
- 1 cățel de usturoi;
- 125 ml. ulei de măsline;
- 250 ml. supă de pui;
- 600 gr. cartofi noi, tăiați în felii groase;
- 100 gr. fenicul, curățat și tăiat longitudinal;
- 225 gr. morcovi, curățați și tăiați longitudinal;
- 100 gr. praz, curățat;
- 200 gr. dovlecei, tăiați longitudinal;
- 250 gr. fasole păstăi, curățată;
Mod de preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Carnea se crestează și se asezonează cu sare și piper. În mojar sau în robotul de bucătărie se pasează frunzele de mentă, cu usturoiul, sare și piperul, până se amestecă. Se adaugă treptat ulei de măsline până se omogenizează amestecul de condimente, apoi acest amestec se aplică uniform pe toată carnea.Se introduce la cuptor pentru 90 de minute, iar din când în când se unge carnea cu amestecul de condimente din tavă, până la terminarea timpului de gătire.
Cât se odihnește carnea, îndepărtați grăsimea din tavă și adăugați supa de pui amestecând până ce resturile de pe fundul tăvii se desprind și sunt încorporate. Puneți cartofii la fiert într-o oală mare cu apă clocotită. După 5 minute adăugați fenicul și morcovii, iar după alte 5 minute restul legumelor și lasați-le până sunt pătrunse după gust.
Carnea de miel se feliază și se așează deasupra legumelor și se stropește cu puțină supă și ulei de mentă.
4. Friptură grecească de miel, gătită încet
Foto: https://www.bbcgoodfood.com
Ingrediente:
- o căpățână de usturoi, curățată de jumătate și tăiată în două;
- 8-10 frunze de dafin proaspete;
- 3 lămâi, tăiate pe lungime;
- 2.5 kg pulpă de miel;
- 50 ml. ulei extravirgin de măsline și încă 4 linguri pentru cartofi;
- o linguriță de scorțișoară măcinată;
- 1 kg. de cartofi, curățați și tăiați în jumătăți;
- 140 gr. măsline verzi;
- 125 ml. vin sec roșu sau alb.
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 220 grade Celsius. Asezați pe fundul unei oale cățeii de usturoi necurățați, 3 frunze de dafin și jumătățile de lămâie și acoperiți cu 200 ml de apă rece. Asezați pulpa de miel deasupra, ungeți-o bine cu ulei de măsline și apoi faceți mici incizii în care și introduceți în ele restul cățeilor de usturoi și frunzele de dafin.
Asezonați bine carnea cu sare și piper și apoi presărați de deasupra scorțișoara. Acoperiți cu folie de aluminiu și introduceți la cuptor, reducând temperatura la 130-150 grade Celsius.
Lăsați la gătit timp de 4 ore. Cu 30 de minute înainte, îndepărtați folie de aluminiu și grăsimea adunată la suprafața tăvii. După aproximativ o oră de la începutul timpului de gătire adăugați cartofii, pe care i-ați uns în prealabil cu ulei de măsline, și lasați-i să se gătească alături de carnea de miel timp de 90 - 120 de minute.
Scoateți carnea de miel într-o bucată mare de folie, acoperiți strâns și lasați carnea să se odihnească timp de 20-30 de minute. Adăugați măslinele și vinul în oala de gătit, dați în clocot
și apoi păstrați sosul cald până la servire.
5. Cotlete de berbecuț cu bulgur (reţetă Jamila Cuisine)
Ingrediente:
- 4 cotlete de berbecuț;
- 250 grame de brânză telemea;
- 250 grame de bulgur;
- câteva fire de rozmarin;
- cîteva frunze de mentă;
- o legătură de pătrunjel;
- coaja și zeama de la o lămâie;
- 4 roșii uscate;
- ulei de măsline;
- 2 căței de usturoi;
- condimente pentru miel;
- sare.Mod de preparare:
Se toacă mărunt usturoiul și rozmarinul. Cotletele se pun la marinat într-un bol în care se adaugă jumătate din cantitatea de ulei de măsline și zeamă de lămâie, usturoiul, rozmarinul, o jumătate din cantitatea de pătrunjel, condimentele pentru miel, puțină sare și coajă de lămâie. Cotletele se masează cu amestecul de condimente pentru a fi cât mai bine acoperite și se lasă la marinat în frigider cel puțin o oră.
Bulgurul se pune într-un bol mai adânc, se adăugă apă fierbinte cât să îl acopere și se lasă o jumătate de oră acoperit. Se toacă mărunt frunzele de mentă, iar roșiile uscate se taie în cubulețe mici. După ce se scurge apa în exces rămasă de la bulgur, se adaugă uleiul de măsline, roșiile uscate, coaja de lămâie, sare, mentă, puțină zeamă de lămâie, pătrunjelul și brânza telemea, fărâmițată mărunt. Se amestecă bine până se omogenizează și se mai adaugă sare sau zeamă de lămâie, după gust.
Cotletele se rumenesc câte două minute pe fiecare parte într-o tigaie bine încinsă, în care se pune puțin ulei de măsline, apoi se introduc la cuptor pentru 10-20 de minute, la o temperatură de 200 grade Celsius.