Tu ce fel de sef ai?

Sfaturi / 22.05.2009

Tipa, urla, iti da termene-limite mult prea stranse, peste puterile oricui? Sau cand te vede te lauda si apoi merge la superiorul lui si te critica? Ori poate e ca sarea-n bucate?

Tipa, urla, iti da termene-limite mult prea stranse, peste puterile oricui? Sau cand te vede te lauda si apoi merge la superiorul lui si te critica? Ori poate e ca sarea-n bucate?

Seful ideal, care sa te inteleaga si cu care sa te intelegi, este extrem de rar, asa ca ar fi bine sa inveti sa “convietuiesti” si cu cel pe care il ai. Doar nu vrei sa-ti dai demisia pentru ca nu-ti suporti seful!

Mihaela Scarlat, consultant al companiei Advice Human Resources din Bucuresti, a identificat doua mari categorii de sefi: pe cei inspaimantatori si pe cei dificili, stresanti. In prima categorie se califica “bomba”, santajistul, razbunatorul, trisorul, acuzatorul si hotul de merite. La categoria a doua se incadreaza exploatatorul, “stapanul de sclavi”, manipulatorul si “omul invizibil”.


Specialista ofera si solutiile pentru a se ajunge la “buna pace” cu bossul.

Bomba

Este vorba despre seful exploziv, care are adesea un discurs incoerent. “Cea mai buna strategie de a-i face fata este incercarea de a-l determina sa constientizeze modul in care se comporta. Ar trebui sa vada, pe o caseta, cum se comporta. Poate se va schimba!”, sugereaza specialista Mihaela Scarlat.

Santajistul

Daca nu-ti faci treaba, te penalizez! Asa actioneaza un santajist, pe baza influentei pe care i-o confera autoritatea sa. Cea mai eficienta metoda de a-i face fata este sa-i arati ca si tu ai o putere. De exemplu, ai putea merge la seful lui, cu o plangere…


Razbunatorul

Daca ai un asemenea sef, care te calca pe nervi in fiecare secunda, cel mai bine ar fi sa-i demonstrezi cam cum este el, zi de zi. Nu e mare lucru sa incerci sa fii nesuferita si razbunatoare, macar o jumatate de zi. Doar cui pe cui se scoate!

Trisorul

Un astfel de sef minte, denatureaza informatiile si triseaza ori de cate ori are ocazia. “Sunt doua optiuni in acest caz: sa demisionezi sau sa ramai. Daca alegi sa ramai, nu trebuie sa-ti abandonezi propriile principii. Incearca sa eviti confruntarile, pastreaza toate documentele scrise legate de munca ta si asigura-te ca el stie ca nu vei incalca legea niciodata”, recomanda Mihaela Scarlat.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro