7 sfaturi pentru proaspetele mamici care lucreaza
Carieră · Sfaturi / De traducere de Gabriela Ceciul, 08.11.2004

Ca proaspata mamica reintoarsa la serviciu, vei vedea cum toata lumea va trage de tine in toate directiile - copilul tau, sotul tau, seful tau, parintii...

Ca proaspata mamica reintoarsa la serviciu, vei vedea cum toata lumea va trage de tine in toate directiile - copilul tau, sotul tau, seful tau, parintii, prietenii si comunitatea. Si bineinteles, toti au nevoie de tine in acelasi timp.

Este foarte dificil pentru tine sa faci ca totul sa functioneze cum trebuie, insa se pare ca unele persoane reusesc mai bine decat altele sa-si organizeze programul cat mai eficient. Iata cateva sfaturi care le va ajuta pe mamicile care se impart intre familie si serviciu si care trebuie sa reuseasca sa rezolve toate problemele si sa-si mentina relatiile cu toata lumea in cele mai bune conditii:



1. Trezeste-te cat mai devreme

Castigand in jur de o ora in fiecare zi dimineata, trezindu-te inaintea celorlalti la o ora la care nu vei fi deranjata nici macar de telefon, vei simti cum o ora va parea cat doua. Foloseste acest timp pentru a face lucrurile care depind numai de tine.

2. Simplifica-ti tabieturile de make-up

O mama care trebuie sa mearga si la serviciu nu va mai folosi mascara. Nu numai ca va termina machiajul mult mai repede, dar nici nu va mai avea grija acestuia dupa-amiaza cand va incepe sa se intinda. De asemenea, chiar si demachierea de seara iti va lua ceva mai putin timp.


3. Spune NU televizorului

Pur si simplu, spune NU televizorului si vei fi surprinsa de cat de mult timp vei castiga in acest fel. Este foarte bine stiut faptul ca privitul la televizor este de departe cea mai mare pierdere de timp. Incearca sa faci lucrul acesta pentru o saptamana si vei vedea cat timp iti va ramane pentru tine.

Vei avea mai mult timp pentru a fi alaturi de copilul tau, pentru a gati sau pentru a-ti suna prietenii. Vei investi tot acest timp in propriul spectacol al vietii si iti vei fi recunoascatoare mai tarziu.



4. Foloseste-ti celularul

Exista mari sanse ca si prietenii tai sa fie la fel de ocupati ca si tine. Probabil ca au trecut cateva saptamani bune sau chiar luni de cand nu te-ai mai vazut cu ei in oras - inlocuieste aceste intalniri cu discutiile telefonice. Dand cateva telefoane scurte in timp ce esti in drum catre birou sau te intorci de la un client, va fi o modalitate excelenta de a sta de vorba cu alte mamici ocupate - intreaba-le cum se descurca si spune-le ca te gandesti la ele.

Acestea iti vor aprecia atentia pe care le-o acorzi si vor fi incantate sa stie ca iti pasa de ele. Gandeste-te la acest lucru ca la o felicitare de multumire prin telefon. Si astfel vei castiga inca putin timp in plus pentru tine.



5. Fii tu prima gata

Daca tot vei fi prima care se trezeste, atunci fii prima care isi va termina pregatirea de dimineata. In felul acesta, cand va incepe haosul de dimineata, vei avea mai mult timp sa pregatesti micul dejun si sa intampini cerintele neasteptate ale sotului si copilului. In felul acesta nu vei mai fi tot timpul pe fuga si iti vei reduce substantial nivelul de stres.

6. Fast food

Gandeste-te la avantajele oferite de mancarea gen "fast food". Trebuie sa te eliberezi de povara orelor pierdute cu gatitul. Incearca variante cat mai simple si vei fi la fel de multumita de felul in care iti vei hrani familia. Pentru prima parte a zilei poti recurge cu succes la varianta "sandwich" sau "burger". Inlocuieste friptura obisnuita cu mici bucatele de piept de pui sau orice alt fel de carne, taiate si prajite alaturi de cartofii prajiti.

De asemenea, poti folosi legumele din pachete congelate pentru a-ti usura munca. Foloseste orezul prefiert care iti va lua doar 10 minute sa-l prepari. Foloseste sosurile deja preparate pentru paste sau salate si astfel gatitul nu iti va mai manca aproape jumatate din timpul tau liber.

7.Foloseste calendarul si post-it-urile

In spatele programului "ce trebuie sa faci" al fiecarei mamici se afla un imens calendar si o groaza de post-it-uri. Iti poti organiza un calendar al familiei in care iti poti fixa programul copilului, vizitele la medic, zilele de nastere si petrecerile de la sfarsitul saptamanii care te vor ajuta sa-ti pastrezi echilibrul dintre munca la birou si viata de familie.

Daca iti vei organiza un document special pe desktop sau poate chiar o foaie atarnata in bucatarie in care sa-ti notezi atat evenimentele din familie cat si intalnirile de serviciu, vei reusi cu succes sa eviti suprapunerile si intalnirile ratate. Poti adauga in dreptul fiecarei date mici comentarii legate de evenimentele de peste zi.

Foloseste post-it-uri pe care sa le plasezi in mod strategic prin casa si care sa-ti aminteasca de evenimetele cheie ale fiecarei zile pe care nu trebuie sa le ratezi cu nici un pret.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro