Cum putem preveni si ameliora constipatia la sugari
Casă şi familie · Copii / 19.03.2014

Majoritatea mamicilor s-au confruntat cel putin o data cu aceasta problema: constipatia bebelusului. Caracterizata prin scaune de consistenta crescuta, a caror eliminare la 2-3 zile sau chiar mai mult se dovedeste dificila, uneori chiar dureroasa, constipatia este una dintre cauzele comune de disconfort al sugarului. Cauzele acesteia sunt multiple, cele mai multe dintre ele avand legatura cu alimentatia incorecta – fie ca este prea multa, prea putina, sau contine alimente si substante care favorizeaza aparitia constipatiei. Alte cauze includ afectiuni cronice care trebuie tratate ca atare de catre medici specialisti.

Pentru a evita ca o alimentatie incorecta sa duca la aparitia constipatiei la bebelusi, sau pentru a-i ameliora simptomele daca aceasta s-a instalat deja, este recomandat sa urmati cateva sfaturi simple, ce se dovedesc foarte utile in astfel de situatii:

- In  primul rand, evitati o serie de alimente care au ca efect intarirea bolului fecal. Printre acestea se numara laptele de vaca, branza, painea, pastele, orezul, cartofii albi, morcovul fiert, bananele. Este bine de stiut ca si preparatele imbogatite cu fier au acelasi efect, astfel incat este recomandat sa ii oferiti copilului aportul necesar de fier din spanac, acesta din urma ajutand la o digestie mai buna.


- Laptele matern este digerabil in intregime, astfel incat nu ar trebui sa produca neplaceri. Daca, insa, copiii sub 4 luni exclusiv alaptati se confrunta cu probleme ale tranzitului digestiv, cea mai probabil cauza este alimentatia necorespunzatoare a mamei.
- Aveti grija la orice schimbare din regimul alimentar al sugarului, inclusiv la folosirea unei formule de lapte praf. Aceasta din urma e de preferat sa fie aleasa impreuna cu un medic pediatru si schimbata imediat daca se observa ca afecteaza digestia bebelusului.

- In momentul in care copilul a crescut suficient cat sa ii puteti diversifica alimentatia, cel mai bine este sa incepeti treptat, intai cu sucuri si piureuri de fructe. Foarte utila se dovedeste in aceasta perioada si supa, insa fara legume, fidea sau carne.
- Un bun efect laxativ il au si sucurile diluate de grapefruit, prune si mere combinate cu prune.
- Asigurati-va de asemenea ca cel mic este hidratat corespunzator, intrucat de multe ori singura cauza a constipatiei se dovedeste a fi lipsa unei cantitati suficiente de apa.

- Pentru a-l ajuta sa elimine bolul fecal, se pot dovedi extrem de utile masajul pe abdomen in sensul acelor de ceasornic, baita calda, precum si administrarea unor cantitati de mancare mai mici si mai dese.
- In cazul in care disconfortul sugarului este sporit, puteti apela cu incredere la supozitoarele cu glicerina. 4LAX se poate dovedi in acest caz un ajutor de nadejde, fiind singurul din categoria sa conceput special pentru confortul bebelusului. Este moale si nu se taie, singura conditie pentru utilizarea sa corecta fiind inmuierea supozitorului in apa la temperature camerei inainte de a fi administrat.


Si nu in ultimul rand, este foarte important sa precizam ca trebuie tinut cont si de alte posibile cauze ale constipatiei la sugari. Acestea pot avea consecinte grave in cazul in care nu sunt tratate corespunzator. Daca observati ca nici una dintre metodele prezentate nu ajuta, sau ajuta intr-o prea mica masura, apelati numai decat la medicul pediatru.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro