Morcovul - Beneficii asupra sanatatii
Dietă & Fitness · Nutritie / 17.11.2008


Ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare

Sase studii epidemiologice au facut legatura dintre dieta bogata in carotide cu afectiunile cardiovasculare si au demonstrat ca dieta bogata in carotide este asociata un un risc mai mic de a suferi afectiuni cardiovasculare.

Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arata ca cei care au consumat cel putin un morcov si/sau spanac in fiecare zi prezinta un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inima in comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume aceste alimente.



Imbunatateste vederea

Beta-carotenul ajuta la imbunatatirea vederii, mai ales pe cea nocturna. Dupa ce beta-carotenul este transformat in vitamina A la nivelul ficatului, aceasta porneste catre retina  unde este transformat in rodopsin, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne aparitia degenerescentei maculare si dezvoltarea cataractei, cea mai comuna cauza o orbirii.


Imbunatateste functionarea plamanilor


Persoanele fumatoare sau cele care sunt expuse frecvent fumului de tigara trebuie sa consume alimente bogate in vitamina A. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Kansas sugereaza ca acestea ajuta la buna functionare a plamanilor.

In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutritie, a facut o descoperire importanta: un carcinogen comun din fumul de tigara - benzopiren - conduce la deficienta de vitamina A. Baybutt considera ca datorita protectiei oferite de vitamina A se explica de ce unii fumatorii nu fac emfizem. "Sunt foarte multe persoane care traiesc si pana la 90 de ani si sunt fumatori... probabil cu ajutorul dietei". Persoanele care incep sa fumeze de la varste fragede sunt predispuse unui deficient de vitamina A, care in timp declanseaza afectiuni precum cancerul sau emfizema.



Carotidele si sanatatea


Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc.

De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange. Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.  


Cu toate ca morcovii sunt recomandati datorita continutului bogat de beta-caroten, acestia contin si fitonutrienti numiti falcarinol - responsabili pentru reorganizarea legaturii epidemiologice dintre frecventa consumului de morcovi si reducerea riscului de cancer. Falcarinol ofera protectie importiva cancerului de colon, sugereaza studiile publicate in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro