Merele - Beneficii asupra sanatatii
Dietă & Fitness · Nutritie / 17.11.2008

Potrivit ultimelor cercetari, zicala: "Un mar pe zi tine doctorul departe" este perfect adevarata. Substantele nutritionale care se gasesc in mar ajuta ca acesta sa pastreza sanatatea in intregul organism.


Scad nivelul colesterolului
Marul contine atat fibre solubile cat si insolubile. Un mar cu coaja contine in jur de 3 g de fibre, adica mai multe de 10% din cantitatea de fibre necesara in fiecare zi. Fara coaja are 2.7 g fibre, cantitate considerabila.

Cele doua tipuri de fibre continute de mar determina scaderea nivelului de colesterol, reducand riscul depunerii acestuia pe artere, astfel sunt prevenite atacurile de inima.  Potrivit unui studiu publicat in Arhivele Medicinei Interne,  fibrele insolubile inchid colesterolul LDL in tractul digestiv, strangandu-l din organism, in timp ce fibrele solubile reduc cantitatea de colesterol produsa in ficat.


De asemenea, ambele categorii de fibre au activitati protectoare impotriva cancerului, chiar prin remediarea constipatiei, ducand la eliminarea substantelor toxice.

Previn afectiunile cardiovasculare
S-au facut studii detaliate pe flavonoizii si s-a descoperit ca acestia ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, coaja de mar si ceapa sunt cele mai bune surse de flavonoizii denumiti quercitina. Daca in dieta zilnica pe langa un mar mai adaugi 2 linguri cu ceapa si 4 pahare cu ceai verde (de asemenea, bogate in flavonoizi), riscul unui atac de inima este de 32% mai scazut decat in cazul persoanelor care nu consuma aceaste alimente.


Beneficiile quercitinei deriva din activitatea antioxidanta, mai ales cand este combuinata cu un alt antioxidant, de exemplu vitamina C, care se gaseste in mar si ajuta la sustinerea sistemului imunitar.

Regleaza nivelul zaharului din sange
Fructoza este un indulcitor natural care se gaseste in mere, este un simplu zahar, dar unul lipsit de nocivitate, daca provine din mere si care ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange.


Previne formarea pietrelor la rinichi
Sucul de mere reduce riscul acumularii calciului si formarii pietrelor la rinichi. Un studiu realizat in Marea Britanie a arata ca femeile care consuma cel mult un litru de suc de mere, grepfrut sau portocale in fiecare zi, au pH-ul urinar crescut, dar totodata riscul formarii pietrelor la rinichi este scazut.


Protectie naturala impotriva razelor solare
Este cunoscuta de foarte mult timp concentratia ridicata de fenoli din coaja de mar, care au rolul de a preveni mai multe afectiuni cronice.

Ultimelele studii au demonstrat ca fenolul formeaza un strat protector importiva razelor UV-B. Asa ca data viitoare cand doresti sa te expui la soare incepe prin a consuma un mar, de asemenea, este indicat ca acestea sa fie consumate in timp ce stai la plaja in loc de pranz sau de gustare.

Atentie: In urma analizei a peste 85 de studii facute pe mere s-a descoperit ca acestea au o consistenta complexa si ca sunt asociate cu reducerea riscului de cancer, afectiunilor cardiovasculare,  astmului, celor 2 tipuri de diabet, holera, scaderii in greutate. Acum putea spune ca nu mar pe zi iti asigura imbunatatirea calitatii vietii.  

 
Potrivit altor studii, merele inhiba cresterea ficatului si a celulelor canceroase de la colon. Celulele canceroase de la colon au fost tratate cu extract de mar, iar proliferarea celulelor a fost inhibata cu 43% la o doza de 50 mg/ml.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro