Ce să mănânci dacă ai colesterolul mărit?
Ai colesterolul mărit și nu știi ce alimente să mănânci? Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică ne explică ce să mănânci dacă ai colesterolul mare.
Care sunt motivele pentru care crește colesterolul?
O problemă de sănătate a omului modern decelată frecvent în urma unor analize de sânge de rutină este valoarea ridicată a colesterolului. Acest lucru poate fi rezultatul fie unor tulburări metabolice, a unui stil alimentar dezehilibrat sau o moștenire genetică. Este important să conștientizăm că este o problemă serioasă și să ne adresăm unui medic care să ne îndrume și să ne recomande un tratament dietetic și sau medicamentos.
Sunt dovezi incontestabile cu privire la efectele nocive ale colesterolului pe funcția cardiovasculară sau în funcționarea creierului. Din păcate, stilul de viață modern a dus la obiceiuri alimentare nesănătoase și la consumul din ce în ce mai mare de produse calorice și hiperlipidice. Este important să nu o ignorăm și să știm cum putem corecta nutrițional această dislipidemie.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este grăsimea produsă de ficat, dar și cea conținută în diferite alimente. Evitarea produselor grase pare a fi soluția, dar trebui să știm că sunt două tipuri de cholesterol, cel bun HDL care transportă colesterolul spre ficat pentru metabolizare și colesterolul rău, LDL, care transportă în sens invers spre vasele de sânge și organe.
Care este primul pas pe care trebuie să-l facem când avem colesterolul mărit?
Un prim pas spre reducerea valorilor colesterolului este schimbarea obiceiurilor alimentare, consumul de alimente care să încline balanța spre creșterea colesterolului bun. Acest lucru poate fi obținut prin consumul de fructe, legume, pește de cel puțin 2 ori/săptămână, lactate cu conținut scăzut de grăsime (2%).
Totodată este important să evităm prajelile, sosurile, maionezele și preparatele grase.
Următorele alimente nu trebuie să lipsească din dietă dacă ai colesterolul mărit
Grăsimile sănătoase pe care le regăsim în uleiul de măsline, canola, semințe de in, nucile, alunele și semințele de susan au efecte anti-inflamatorii, controlează nivelul colesterolului și întăresc sistemul imunitar. Pe lângă aceste beneficii, aceste grăsimi bune sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Fibrele alimentare împiedică depunerea colesterolului pe artere, ajutând la evacuarea lui din organism. Merele, ovăzul și orzul sunt surse importante de fibre. De asemenea, fructele și legumele consumate în stare crudă aduc un surplus de fibre. Nucile, alunele și migdalele consumate în stare crudă și în cantități moderate reduc colesterolul LDL.
Leguminoasele precum fasolea boabe, mazărea, lintea, năutul sunt bogate în antioxidanți și fibre cu acțiune benefică asupra colesterolului.
Persoanele care consumă alimente bogate în acizi grași omega-3 au un nivel mai ridicat de colesterol bun HDL, o scădere a valorilor trigliceridelor, efecte benefice pe profilul lipidic și implicit pe funcția cardiovasculara putând preveni astfel patologia cardiaca și asigurând totodată și o bună funcție neurocognitivă.
Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică