Dronele pot salva vieți - Cum sunt folosite în caz de urgență
Actualitate · Stirea zilei / 29.07.2018

În decembrie 2016, Ghislane a devenit prima persoană din lume a cărei viață a fost salvată de o dronă.

În martie 2016, Zipline, o companie americană aflată la început, a încheiat un parteneriat cu guvernul din Rwanda pentru lansarea primului serviciu comercial operat de dronele care aveau să transporte pe cale aeriană suplimente medicale pentru spitalele aflate la distanță.
 
Începând cu luna octombrie a aceluiași an, compania a expediat mai mult de 7.000 de unități de sânge la 21 de spitale, inclusiv celule roșii din sânge, trombocite și plasmă, care ar fi trebuit altfel să călătorească printr-o rețea rutieră încurcată, care ar fi dus la pierderea orelor prețioase în această cursă pentru salvarea vieților.

Modalitatea prin care dronele salvează vieți


Șeful chirurgiei de la maternitatea Spitalului Nyanza spune că dura 3 ore înainte pentru a primi sânge în cazul unei urgențe. Însă trei ore pot face diferența dintre salvarea și pierderea vieții unui pacient. În prezent, sângele ajunge în 15 minute. 

Succesul companiei Zipline din Rwanda a inspirat compania să crească. Acum, se extinde în Tanzania, cu planuri de a lansa cel mai amplu serviciu de livrare prin drone din lume, furnizând sânge pentru transfuzii, vaccinuri, medicamente pentru HIV, malarie și diferite instrumente chirurgicale în mai mult de 1.000 de spitale.

Unul dintre fondatorii companiei, Keller Rinaudo, a declarat că urmează ca serviciile companiei să fie disponibile și în America Latină. Realitatea este că mamele mor în fiecare țară din lume din cauza lipsei de sânge. Rwanda a fost prima țară care a făcut ceva pentru a preveni morțile. 

Zipline nu este singura companie din acest sector al medicamentelor trimise cu dronele. Swiss Post, în colaborare cu Matternet, are în curs de dezvoltare un program similar pentru a transporta probele de sânge și biopsiile între spitalele din zonele urbane dense și plănuiește să facă programul operațional în orașele elvețiene în acest an. Însă dronele acestea pot acoperi doar distanțe scurte. Câteva alte companii aflate la început explorează transportul probelor de sânge cu ajutorul dronelor pentru teste de afecțiuni și defibrilatoare. 
 

Cum a apărut ideea? 

Inspirația de a fonda Zipline a venit ca urmare a pierderii vieților în zonele rurale din Africa, din cauza lipsei de medicamente esențiale. A fost dezvoltat un sistem de mesagerie text pentru medici, astfel încât să poată să înregistreze cazurile pentru care nu aveau resursele medicale necesare pentru a salva viețile pacienților care sufereau de afecțiuni ușor de tratat, cum ar fi hemoragiile postpartum, mușcăturile de șarpe sau mușcăturile animalelor turbate. Livrările cu ajutorul dronelor au părut a fi soluția evidentă.

În fiecare zi, dronele aterizează și decolează de zeci de ori de la sediul central al orașului Zipline, care se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de Kigali. Ritmul constant al pregătirii, lansării, colectării și încărcării dronelor este oarecum în contradicție cu progresele tehnologice inovatoare în robotică, navigație autonomă și management aerospațial. Zipline nu este o companie de drone, ci o companie de logistică în domeniul sănătății.

Designul dronei se deosebește foarte mult de dronele utilizate în prezent de majoritatea companiilor. Aceasta arată ca un avion cu elice mici, care îi permite să zboare mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp, cu o singură încărcătură. Drona Zips navighează către destinațiile sale programate în avans folosind GPS-ul și lasă încărcătura prin parașută, în loc de aterizare, pentru a micșora numărul de persoane care trebuie instruite pentru a interacționa cu o dronă. Toate spitalele au nevoie de o persoană care să poată trimită o comandă și să ridice cutia când aterizează. Odată ce drona se apropie de destinație, trimite un mesaj text automat la spital, anunțând ora exactă de sosire. Apoi se îndreaptă spre zona de aterizare desemnată, parașutează încărcătura și se întoarce la sediu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro