Să înțelegem iubirea: Ce schimbări au loc în corp și creier când te îndrăgostești
Te-ai uitat vreodată la partenerul tău și ai simțit că inima îți bate mai tare, că îți transpiră palmele sau că starea de spirit se îmbunătățește instant? Iată ce schimbări au loc în corp și creier atunci când te îndrăgostești!
Când te îndrăgosești, te schimbi. Iată cum!
Atunci când te îndrăgostești, substanțele neurochimice precum dopamina și oxitocina inundă creierul în zonele asociate cu plăcerea și recompensele, provocând răspunsuri fizice și psihologice precum o percepție mai scăzută a durerii, dependență și o dorință mai puternică de a întreține relații intime cu partenerul.
Alintatul, luatul în brațe și sărutatul partenerului pot reduce instant stresul și crește nivelul de calm, încredere și siguranță datorită oxitocinei, în timp ce starea ta de spirit se îmbunătățește ca urmare a inundării centrului de recompense cu dopamină.
Iată câteva modalități prin care ți se schimbă corpul și creierul când te îndrăgosești!
1. Poate scădea tensiunea arterială
Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune periculoasă care crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Medicamentele și schimbarea stilului de viață, precum stabilirea unei rutine de exerciții fizice și o alimentație mai sănătoasă, pot controla sau reduce hipertensiunea arterială, dar cercetările au sugerat, de asemenea, că iubirea poate servi drept o modalitate naturală de a reduce tensiunea arterială. Un studiu publicat în 2007 a analizat relația dintre căsătorie, sănătate fizică și longevitate și a ajuns la concluzia că persoanele căsătorite au o tensiune arterială mai scăzută și un risc redus pentru boli cardiovasculare.
Într-o analiză a riscului bolilor cardiovasculare, Colegiul American de Cardiologie a analizat 3,5 milioane de participanți singuri, divorțați sau văduvi. Cuplurile căsăturite, cu participanții cu vârsta sub 50 de ani, au tendința de a fi expuse unui risc cu 12% mai mic de boli vasculare. Persoanele căsătorite, cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, au un risc cu 7% mai mic decât omologii necăsătoriți.
2. Te simți mai atașat și în siguranță
Un motiv pentru care te simți mai puțin stresat poate fi faptul că dragostea te face să te simți în siguranță și te ajută să dezvolți încredere față de persoana iubită. Oxitocina, hormonul eliberat în timpul contactului fizic precum îmbrățișarea sau sărutul, întărește sentimentele de atașament față de partener și produce senzații de mulțumire, calm și siguranță. Oxitocina joacă, de asemenea, un rol în legăturile sociale, instinctul matern și reproducere. Hormonul dragostei crește în mod substanțial atașamentul social și încrederea între parteneri.
3. Ești mai fericit
Atunci când te îndrăgostești, este eliberată dopamina, un neurotransmițător care controlează centrul recompenselor și plăcerii din creier, ceea ce face ca partenerii unui cuplu să se simtă mai fericiți. În 2005, un studiu a analizat 2.500 de scanări ale creierelor care au provenit de la 17 persoane îndrăgostite. Cercetătorii au descoperit că participanții care au privit o fotografie cu persoana pe care o iubeau au avut activitate în zonele din creier menționate mai sus.
4. Simți mai puțină durere
S-a dovedit că dragostea are calități de reducere a durerii, deși majoritatea medicilor nu le-ar recomanda pacienților să se bazeze exclusiv pe iubire după o intervenție chirurgicală gravă sau un accident. Un studiu publicat în 2010 le-a făcut RMN-uri celor care se aflau de curând într-o relație romantică. Cercetătorii au descoperit că persoanele care se uitau la poze cu partenerii romantici au avut o activitate crescută în mai multe regiuni de procesare a recompenselor din creier, sugerând că dragostea și distragerea atenției pot reduce durerea. Atunci când oamenii se află în faza pasională a iubirii, există modificări semnificative la nivelul stării de spirit, modificări care au impact asupra experimentării durerii.